Acció Cultural demana una mobilització per l’autogovern
12 maig, 2020. 10:00
L’entitat considera que ja és hora de plantar cara a les reiterades discriminacions per part del Govern espanyol
Des que es va iniciar la pandèmia de la Covid-19 i es va decretar l’estat d’alarma, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va decidir deixar en segon terme el seu programa reivindicatiu en atenció a l’extraordinària situació que patia, i que encara pateix, la nostra societat, i per respecte als milers de persones mortes, malaltes o amb familiars afectats, i a les víctimes dels primers efectes del que es preveu que serà una importantíssima crisi econòmica. Per compromís cívic amb el nostre país, per respecte a les persones afectades i per sentit de responsabilitat, ACPV va optar per una campanya de valoració en positiu de la cultura, que va tenir un moment important en la celebració de la diada del 25 d’Abril, amb un concert que va comptar milers de seguidors a les xarxes.
Hem mantingut aquesta actitud de respecte i de responsabilitat durant setmanes, malgrat el trist espectacle que han donat alguns representants polítics, amb intents, per part dels uns, de treure rèdit polític de la desgràcia, i, per part dels altres, amb una gestió de la pandèmia que té, com a mínim, molts aspectes qüestionables.
Vam alertar davant la més que discutible recentralització i de la suspensió, en bona part i de fet, de l’estat de les autonomies tot adduint una alerta sanitària que a hores d’ara sabem que hauria pogut gestionar-se millor des de la proximitat. Vam callar davant el discurs segons el qual “el virus no coneix de territoris”, autoinvalidat amb un procés de desconfinament fet per territoris. I ho vam fer perquè vam pensar que era moment de respecte i de responsabilitat. Vam preferir pecar per excés, donades les circumstàncies.
Però hem arribat en un punt en el qual, senzillament, creiem que, precisament per responsabilitat, ja no podem callar. Perquè no podem assistir en silenci a l’enèsima decisió del Govern espanyol que atempta contra la capacitat de decisió de les institucions valencianes, ni a una preocupant deriva recentralitzadora i regressiva.
Aquesta tendència vé de lluny: ACPV ha denunciat reiteradament la manca d’inversions que pateix l’Arc Mediterrani (contra tot criteri estrictament tècnic i econòmic), la discriminació que pateix el conjunt del poble valencià en inversions, el greuge que significa l’anomenat “deute històric”, i l’espoli que implica l’infrafinançament que patim. Així com la negativa del Govern espanyol a cedir un segon múltiplex al País Valencià per a fer possible l’execució de l’acord de reciprocitat de les televisions i ràdios públiques valencianes, catalanes i balears aprovada per les Corts Valencianes.
Vam denunciar que l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució espanyola i la subsegüent anul·lació de l’autonomia introduïa un perillosíssim precedent, avalat amb el silenci de tants representants polítics valencians que s’afirmen defensors de l’autogovern. I ara hem patit una suspensió efectiva de bona part del govern autonòmic sota la coartada d’un estat d’alarma que ha anat acompanyat d’una impúdica exhibició de patrulles de l’exèrcit als nostres carrers, militars exercint de portaveus del Govern espanyol en rodes de premsa oficials i expressions com allò del “comandament únic” o la peregrina intenció de “derrotar” un virus.
I ara hem assistit a una decisió no suficientment explicada del Govern espanyol que ignora l’autoritat del Consell i, sobretot, a l’anunci d’una “nova normalitat” que, d’una banda, es fa de manera desordenada i accentua la sensació que ja tenim de discutible gestió i, d’una altra, insinua la intenció de normalitzar dinàmiques recentralitzadores i retallades de drets cívics.
Dissortadament, també hem de constatar, fins ara, una actitud tèbia i poc ferma del Consell i dels partits que li donen suport, en tots els casos que hem esmentat, més enllà d’algunes intervencions a les xarxes socials i de comentaris dispersos.
ACPV vol fer un missatge públic de preocupació i de denúncia. Des de la responsabilitat, però també des de la legitimitat que ens dóna la nostra trajectòria de defensa de l’autogovern valencià, el nostre treball i el suport dels milers de persones que formen part d’ACPV, així com davant l’evidència de la falta de decisió per part de qui hauria de fer front a aquesta situació.
ACPV entén que el seu treball és la promoció de la llengua i la cultura, i també dels drets cívics i de l’autogovern. Són els eixos en els quals ens hem mogut des de fa dècades. És des d’aquesta perspectiva que expressem la nostra preocupació, i demanem públicament una resposta cívica en favor de l’autogovern i dels drets del poble valencià. Cal deixar de criticar retòricament les discriminacions. I cal fer-ho amb lideratge. Perquè ens hi juguem moltes coses, massa.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.