ACPV inicia la campanya “Iguals i amb drets”
28 octubre, 2020. 12:21
L’entitat vol reclamar al Consell un impuls més decidit en favor de la igualtat lingüística.
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha acordat iniciar una campanya que, amb el lema “Iguals i amb drets”, vol assenyalar que encara hi ha molt de camí per fer per a garantir la no discriminació dels ciutadans per raó de llengua.
El primer punt de la campanya és fer balanç de la política lingüística del Consell en la present i l’anterior legislatura: 5 anys són suficients per a valorar en què ha millorat, a efectes pràctics, la consideració del valencià, després d’anys de marginació per part de governs antivalencians, i quines són les mesures concretes i efectives aprovades, així com els obstacles trobats per al seu desplegament.
El segon punt serà estudiar les propostes i mesures que cal concretar, en aquesta segona legislatura. En aquest sentit, ACPV exercirà la funció de garant dels drets dels valencianoparlants, que mereixen ser tractats com a ciutadans amb plens drets, i no com a ciutadans de segona discriminats per raó de llengua (una llengua que, no ho oblidem, és oficial al País Valencià).
En aquest sentit, ACPV recorda que els partits que donen suport al Govern del Botànic van aprovar un Acord del Botànic 2 que contemplava dos punts importants: -“Personal d’administració pública: nova Llei de funció pública valenciana que incloga”, entre altres punts, “l’adquisició de coneixements i habilitats que garantesquen el principi d’igualtat i no discriminació per motius culturals, lingüístics, de gènere o capacitats”. -“Garantirem, a traves d’una llei, la igualtat lingüística per tal que totes les persones siguen ateses per les administracions públiques en qualsevol de les llengües oficials que trien lliurament i no patisquen discriminació en cap àmbit per expressar-se en elles”.
Respecte al primer, ACPV s’alegra perquè finalment haja començat el tràmit parlamentari de reforma de la Llei de la Funció Pública Valenciana, i que aquesta contemple la necessària competència lingüística de funcionaris i funcionàries (que, no ho oblidem, són servidors públics, i per tant es deuen als ciutadans i ciutadanes que els paguem el seu salari), Ens alegrem tot i el retard (3 anys i mig, des de que en desembre de 2016 es va presentar l’Acord Social per la Competència Lingüística en la Universitat de València, en l’edifici del carrer de la Nau. 3 anys i mig desaprofitats per la Consellera Bravo per motius difícilment explicables, si no és per la cessió a pressions corporatives amb interessos que res tenen a veure amb la garantia de la fi de la discriminació per raó de llengua.
Però ara cal garantir l’aprovació de la Llei i, sobretot, l’elaboració del Reglament corresponent, que permeta l’aplicació efectiva de la competència lingüística del personal de l’administració valenciana. ACPV es compromet públicament a treballar en aquest sentit, i a denunciar qualsevol temptació obstruccionista o de cessió a interessos corporatius que poc tenen a veure amb el bé comú i el servei públic.
I respecte al segon punt, ACPV reclama al Consell i als partits que li donen suport que complesca amb el seu programa, i aprove una Llei d’Igualtat Lingüística. El descrèdit que pateix la política té a veure no només amb la corrupció, sinó també amb tantes promeses incomplides. Per això, seria un gravíssim error per part de PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem que caigueren en el mateix error de la vella política de l’incompliment dels compromisos electorals amb la ciutadania que els ha votat.
Finalment, ACPV reitera la petició al Consell que pose fi a la censura de TV3 al País Valencià (5 anys és temps suficient, si és que realment hi ha voluntat política de revertir un cas d’autoritarisme dels Governs del PP condemnat pels tribunals) i s’incorpore plenament a l’Institut Ramon Llull com a instrument per a la col·laboració i la projecció exterior de la nostra llengua.
La campanya s’inicia amb un cicle d’actes que inaugura el Director General de Política Lingüística, Rubén Trenzano, demà mateix.
CICLE “IGUALS I AMB DRETS”
— 29-10-2020– Octubre CCC, 19h. Balanç del desplegament normatiu de la Generalitat en favor de l’oficialitat del valencià i la igualtat lingüística. Amb Rubén Trenzano, Director General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana. Presenta Anna Oliver, presidenta d’ACPV.
— 18-11-2020 — Octubre CCC, 19h. Presentació del llibre Desigualtat conflictiva o igualtat pacífica: un estudi comparatiu del tractament legal de les llengües en Espanya i Suïssa. Amb Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional i directora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València. Presenta Susanna Pardines, coordinadora del Lab. d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe.
— 20-11-2020 — Sala Miguel Hernández – Seu Universitària (av. Ramon y Cajal, 4 – Alacant), 19h. Les comarques del sud: realitats sociolingüístiques i adaptació de la política lingüística. Amb Antoni Mas Miralles, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Presenta Marinela Garcia, vicepresidenta d’ACPV.
— 27-11-2020 — Casal Jaume I la Safor-la Valldigna – Casal d’ACPV de la Safor, 19h. Estatus del valencià i drets lingüístics: el paper de la ciutadania. Amb Anna Oliver, presidenta d’ACPV. Present Josepa Costa, membre de la junta directiva d’ACPV.
— 27-11-2020 — Casa veïnal de Pego, 19’30h. Competència lingüística en la funció pública: el cas valencià i una aproximació comparativa a Galícia, Euskadi i Catalunya. Amb Ferran Puchades, exsecretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. Presenten Tomàs Llopis, membre de la junta directiva d’ACPV, i Josep Nadal, diputat de les Corts Valencianes.
— 30-11-2020 — Octubre CCC, 19h. La Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la seua aplicació a l’Estat espanyol. Amb Paul Bilbao, president de Kontseilua. Presenta Toni Gisbert, secretari d’ACPV.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.