Betxí i Artana celebren el XXII Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni



L’Aplec de de la Muntanyeta de Sant Antoni, convocat per primera vegada l’any 1921 pel valencianista Vicent Tomàs i Martí, va ser recuperat durant els anys noranta

Vicent Tomàs i Martí va ser un metge artanenc, membre de la generació valencianista de les primeres dècades del segle XX, que va instituir l’any 1921 l’Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni, un turó emblemàtic del terme de Betxí, com una mena de trobada de valencianistes provinents bàsicament de les comarques de Castelló i, en general de tot el País Valencià. D’aquests aplecs se’n van celebrar tres, fins que la implantació de la Dictadura de Primo de Ribera i, sobretot, la temprana mort del seu fundador, els va interrompre.

La figura de Tomàs i Martí havia restat en l’oblit durant molts anys, fins que, durant la Transició, el professor Vicent Franch va recuperar la seua memòria i, amb ella, la dels aplecs. Això va moure durant els anys noranta  un grup de betxinencs -organitzats primer com a Bloc de Progrés i finalment en una associació que du el nom justament de Vicent Tomàs i Martí- amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, a recuperar la tradició dels aplecs, donant-los, aixó sí, una estructura i un sentit més d’acord amb els nous temps.

Enguany s’ha celebrat el vint-i-dosé Aplec, comptant-hi els tres dels anys vint, justament quan la població  de Betxí ha escollit en les darreres eleccions municipals un alcalde nacionalista, Alfred Remolar, membre també des de l’inici del grup impulsor de la convocatòria. Així, els actes van consistir en la inauguració d’un carrer dedicat a la memòria d’aquest valencianista, en un acte celebrat divendres 25. Hi van estar presents regidors de les quatre formacions presents al consistori -BLOC, PP, PSOE i EUPV-, així com un representant del PP d’Artana, i hi van intervenir el mateix alcalde, el regidor de Cultura i president de l’associació, Antoni Meneu, i el delegat a Castelló d’Acció Cultural, Antoni Royo.

Posterioment, a la Biblioteca Municipal, va tenir lloc una conferència de l’historiador castellonenc Ferran Archilés, que hi va presentar el número de la revista Afers dedicat monogràficament a la relació de les forces polítiques de la Transició valenciana amb la qüestió nacional. Finalmenrt, dissabte 26 va tindre lloc una marxa muntanyenca des de Betxí fins a Artana, amb arribada al cementeri d’aquesta població de la Serra d’Espadà, on està soterrat Vicent Tomàs i Martí; llavors, els assistents hi van dipositar  una ofrena floral davant de la seua tomba, com a testimoni del record que conserven d’aquest gran valencianista i de la seua important aportació al nacionalisme del nostre país.

aplec-muntanyetabetxi-01


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de