Paraula de poeta: Cultura per la llibertatParaula de poeta: cultura per la llibertat dels líders de Catalunya en presó i exili

El divendres 10 de maig el hall de la nostra seu central a València, l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), es va omplir en un acte que hauríem preferit no haver d’organitzar. Però Acció Cultural del País Valencià (ACPV) no pot callar davant del que valora com una greu agressió als drets civils: empresonar durant més d’un any als presidents de les principals associacions cíviques catalanes i a mig Govern de Catalunya (alhora que l’altra meitat és a l’exili precisament per evitar la presó) és una arbitrarietat i un ús de la presó preventiva denunciat per autoritzades veus del món jurídic.

ACPV som una associació cultural, i és per això que vam triar la paraula, la poesia, el teatre i la música, com a vehicles per a expressar la nostra denúncia i la defensa dels drets civils, en un acte que, a més, serví de tast de bona part de la millor poesia que ara mateix es fa, i que esdevingué un emotiu recital interpretatiu.

Presentat per l’escriptora Núria Cadenes, i coordinat per l’actor Enric Majó i el dramaturg Manolo Molins, amb la col·laboració del també dramaturg Joan Lluís Bozzo, l’acte s’obrí amb els parlaments dels representants de les dues entitats co-organitzadores: Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), i el mateix Joan Lluís Bozzo, president de l’Associació TeatRe amb R de República.

A partir d’aquí l’acte fou una successió de lectures de l’obra de poetes del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, a càrrec seu. Així, es van succeir en la lectura (per estricte ordre alfabètic): Núria Armengol , de Vic; Àngels Cardona, de Mallorca; Mercè Claramunt , de Puçol; Carles Fabregat , d’Eivissa; Maria Fullana, de Valencia; Isabel Garcia Canet, de Pego; Pere Gomila, de Menorca; Marc Granell, de València; Ramon Guillem, de Catarroja; Begonya Mezquita, de Sagunt; Francesc Mompó, de l’Olleria; Manel Rodríguez Castelló, d’Alcoi; i Pau Vedell, de Santanyí, a l’illa de Mallorca.

També van ser llegits textos de poetes que finalment no van poder assistir a l’acte per raons professionals i personals: Pepa Arenós, actriu, va llegir un poema d’Olga Xirinacs, de Tarragona; Francesc Anyó, actor, llegí a Jaume Pérez Muntaner  (Alfaç del Pi); Esther Vallès, actriu va llegir Isabel Robles (Alhambra, Ciudad Real); Pepa Alós, actriu, fou la lectora d’un poema de Josep L. Roigm d’Oliva; i Manolo Molins llegí un altre de Lluis Solà (Vic).

Entre lectura i lectura, vam gaudir d’una peça musical interpretada per diferents cantats: Bertomeu i el seu acompanyant Marcel, Pau Alabajos, Tesa i Vicent Torrent.

Però el moment més emotiu fou sens dubte la desfilada, al so de la Muixeranga (a càrrec del dolçainer Mondu i la tabaletera Xelo, de la Ribera), d’un grup d’amics i amigues d’ACPV (entre els quals representants de les organitzacions d’estudiants BEA i SEPC) que portaven els retrats dels líders en presó i exili.

Finalment, vam tenir un tancament de luxe, amb les lectures dramatitzades d’Enric Majó poema de Manel Molins Long Walk Home, i de l’actriu Carme Sansa del poema d’Apel·les Mestres La cançó dels invadits, més conegut amb el títol de No passareu, i la interpretació del Cant dels ocells per part del viol·loncelista Lluís Martínez Ten.


Etiquetes: ACPV cultura cultura per la llibertat democràcia Òmnium

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de