ACPV valora positivament l’aval del CJC a la competència lingüística en la funció pública valencianaL’entitat considera que fixar un termini per a l’aprovació del reglament és l’única garantia de l’aplicació efectiva de la llei

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora molt positivament que el Consell Jurídic Consultiu (CJC) avale que per a accedir a l’administració pública s’haja d’acreditar la competència lingüística en valencià. Així ho ha expressat en l’informe que el CJC ha emès respecte del projecte de llei de la funció pública valenciana que el Govern del Botànic havia presentat i que havia d’haver dut a discussió a les Corts Valencianes en la legislatura passada.

En 2015, ACPV havia reclamat incloure la competència lingüística en un document subscrit conjuntament amb les universitats públiques valencianes. Igualment, el març passat, en la presentació de la proposta de llei d’igualtat lingüística, ACPV tornava a reclamar aquesta competència com a fonamental per a garantir els drets lingüístics dels valencianoparlants, tal com sí que es respecten els dels castellanoparlants. Només si els servidors públics saben valencià podran atendre en valencià i respectar els drets dels valencianoparlants. I cal recordar que altres comunitats autònomes ja fa dècades que exigeixen el coneixement de les respectives llengües pròpies amb tot l’aval legal. És només una qüestió de voluntat de promoció o, al contrari, de menysteniment de la llengua pròpia.

El projecte de llei de la funció pública estableix que les persones que vulguen treballar en la funció pública valenciana hauran d’acreditar la seua competència lingüística en valencià, com a llengua oficial. Tot seguit, el projecte de llei fixa que serà un decret, que s’haurà de publicar en el termini d’un any, el que establirà el nivells lingüístics que s’han d’acreditar. I allò que el Consell Jurídic Consultiu considera objectable és només la previsió que conté la llei en el sentit que si el Decret no s’aprova en un any, s’aplicarà la taula de nivells lingüístics que la llei conté. El CJC simplement afirma que una llei no pot preveure l’incompliment dels seus manaments.

No hi ha cap argument jurídic en contra de l’exigència de la capacitació lingüística. Tot al contrari: de l’informe del CJC es conclou que el Govern Valencià té l’obligació, una vegada aprovada la llei, de publicar en el termini màxim establert (un any) el decret amb la definició clara dels nivells d’acreditació que s’han d’aplicar a cada lloc de treball.

ACPV reclamarà al nou Govern, una volta constituït, que porte de manera immediata la llei de la funció pública a les Corts per aprovar-la, com s’havia compromès en la legislatura anterior. I ja aprovada, vetllarà perquè es publique el Decret en el mínim temps possible, i sempre abans d’un any.

Per a ACPV no és possible que una administració moderna, del segle XXI, no siga capaç d’atendre els ciutadans en una llengua oficial, que, a més, és la pròpia del País Valencià. Per això reclama que aquesta legislatura siga la legislatura dels drets de les persones, i entre aquests drets, un de fonamental: els drets dels ciutadans valencians de ser atesos en la seua llengua, com ja fa dècades que ho apliquen altres territoris. Si no és així, l’aplicació efectiva de la llei podria quedar en no res.


Etiquetes: competència lingüística igualtat lingüística política lingüística

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de