La Plaça del llibre torna a inundar de literatura els carrers de Castelló amb més de 30 activitats i vora 60 autors convidatsLa plaça Santa Clara es converteix en el major aparador de la producció literària en valencià amb més de 1.500 títols disponibles. Enguany s’inaugura una plataforma 2.0 amb continguts digitals i llibreria en línia.

Per segon any consecutiu, la Plaça del llibre torna a Castelló disposada a convertir la plaça Santa Clara en un gran aparador de les publicacions en valencià. En aquesta edició, que tindrà lloc del 15 al 18 d’octubre, els professionals de la paraula seran els grans protagonistes, amb vora 60 autors i autores convidats i més de 30 activitats programades. I és que, enguany, reivindicar la cultura és més necessari que mai, per això, la Plaça vol inundar de llibres els carrers de la capital de la Plana. Aquest esdeveniment, un dels principals de la literatura escrita en valencià, ha presentat la segona edició aquest dimarts, 13 d’octubre, al Menador de Castelló i ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Vicent Marzà; Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, i Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló. Com a representant d’ACPV ha assistit Marta Cubedo, delegada de l’entitat a Castelló.

Així com ha explicat el conseller de Cultura, la celebració d’aquesta trobada per als amants de la lectura demostra “la capacitat organitzativa de les entitats culturals de crear esdeveniments segurs adaptats a situació de la Covid”. En aquest sentit, ha recordat que sense la cultura, sense els libres, “no haguérem pogut resistir durant el confinament tal com hem fet. Per això, és tan important que tornem al carrer i apostem per la cultura en viu i per promocionar els milers de títols en la nostra llengua”.  Assaig, poesia, investigació universitària, literatura infantil… tothom podrá trobar a la Plaça un llibre que desitge emportar-se a casa.

Per la seua banda, Jesús Figuerola ha explicat que la Plaça constitueix un “projecte compartit amb la voluntat de fer visible la producció editorial en la nostra llengua, que és molt rica, de vertebrar el territori. Per això, durant els últims anys, les Places han anant creixent pel país”. A més, el president de FULL ha recordat que ens trobem en “un any complicat, però era important que els llibres ocuparen els carrers i demostrar que la cultura és segura. Sense la tenacitat de totes les entitats implicades en aquesta iniciativa haguera sigut impossible fer-ho”.

De Castelló al món: la Plaça del llibre també es fa virtual

A més, enguany aquest gran aparador literari incorpora una plataforma virtual per a adaptar-se als possibles escenaris sociosanitaris derivats de la Covid-19. “S’ha treballat en una Plaça alhora física i virtual, de manera que les presentacions físiques també comptaran amb la seua versió en línia”, ha indicat Figuerola. Pretenem, així, que la Plaça del llibre siga accessible també per a aquells públics que compten amb complicacions en el desplaçament físic. Aquest portal 2.0 inclourà també una llibreria en línia vinculada a la Plaça del llibre “que no se tancarà després, que continuarà oberta i disposarà d’uns 14.000 títols a la venda que podran ser adquirits de manera àgil i ràpida”. Com ha subratllat el president de FULL, en aquest espai virtual “els lectos podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a aquesta iniciativa”. Així, ha afegit “se respecta la cadena de valor del llibre: les llibreries són fonamentals, sense les llibreries estem perduts, necessitem que les llibreries siguen cómplices”.  

En aquest sentit, Marzà ha destacat que la combiació d’ambdues places, la física i la telemàtica, “ens obrirà les portes de la literatura a la nostra llengua a les nostres cases”. A més, ha reinvidicat el paper dels llibreters per considerar-los “prescriptors, professionals que aporten un factor de qualitat”. “Hem d’estar al costat de les llibreries de proximitat perquè sense els llibreters no fem res”, ha conclòs el responsable de Cultura.

Igualment, per a la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, “és fonamental donar suport al sector editorial com a eina per a la vertebració del territori i com a sector dinamitzador de l’economia”.  De fet, l’edil ha convidat la ciutadania a participar en aquesta Plaça del llibre i a “adquirir llibres en la nostra llengua i donar suport als autors i autores que treballen en la nostra llengua, un línia que està contemplada en el nostra pla de xoc cultural amb una partida específica per a l’adquisió de fons bibliogràfic a les llibreries de la ciutat”. Ruiz també ha destacat que aquesta Plaça del llibre s’ha fet coincidir amb la Mostra d’Arts Escèniques per tal d’aprofitar l’afluència de públic als espectacles per a estimular les vendes.

Antipoesia, maternitat, traducció…
Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants podran descobrir nous títols per a les seues biblioteques personals, però també podran gaudir de presentacions, taules redones, presentacions de noves publicacions, trobades amb autors, contacontes i altres actes protagonitzats per la paraula. Entre les activitats programades destaquen cites com “Poesia i antipoesia: l’oposició de noves tendències”; “Maternitat novel·lada. La realitat dins la ficció”; “Escriptors valencians editats a Catalunya” o “Traduccions al català. Atrapa la llebre i el procés de traducció.” També destaquen les novetats editorials que es presentaran al públic en aquest gran aparador urbà: Clar i ras. Parlem del càncer (Vincle); Diari íntim d’un editor (Lletra Impresa); Ni falda ni pantalons, jo. Educació transversal i atenció a la diversitat (Onada)…

En aquest sentit, cal recodar que la Paça del llibre de Castelló inclou dins del programa la celebració d’un festival literari que comptarà amb la participació d’autors valencians, catalans i balears. Així participaran d’aquest gran encontre literari i urbà de la tardor, creadors com Joan Navarro, Laia Asso, Salvador Jàfer, Núria Cadenes, Joan Benesiu, Eva Baltasar i Manel Baixauli.

L’edició universitària tindrà també un lloc especial a la graella de la Plaça amb la presentació de diverses novetats editorials del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, per exemple, Contra Paradís, de Manuel Vicent, o  J. Francesc Boix Senmartí. El mestre que estimava la natura i la poesia, d’Òscar Pèrez. L’UJI, a més, ha col·laborat en la realització d’activitats al si de la Universitat que permetran implicar tot l’estudiantat de l’UJI en les propostes de la programació, com la xarrada virtual on els alumnes podran conèixer millor Biel Mesquida. Quant a la xicalla, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Plaça també inclou un programa específic d’activitats escolar adreçades als diferents nivells educatius. I, a més, se celebraran activitats i presentacions destinades als més menuts de la casa.

Tal com ha explicat Figuerola, de forma paral·lela a aquest encontre tardorenc de la paraula escrita, s’encetarà també el projecte Llibres al cim, iniciativa que convida representants polítics, agents culturals i membres de la societat civil a “agafar un llibre en la nostra llengua, pujar amb ell a una muntanya del nostre territori i compartir la fotografia del moment amb el hashtag #LlibresAlCim”.

La Plaça del llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.Etiquetes: ACPV Castelló La plaça del llibre literatura llibres

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de