Vora 10.000 persones visiten la 8a Plaça del llibre i converteixen Marc Granell en l’autor més venutCelebrada a la plaça de l’Ajuntament de València del 28 d’octubre a l’1 de novembre, aquest gran aparador literari ha comptat amb més de 70 activitats, 3.000 títols i 52 projectes editorials participants.

El poble valencià tenia ganes de gaudir dels llibres als carrers. Així ho han demostrat durant els cinc dies de la 8a Plaça del llibre, que ha tingut lloc a la plaça de l’Ajuntament de València. No en va, durant els cinc dies d’aquest gran encontre de la lectura en valencià vora 10.000 persones han visitat el recinte per a participar en alguna de les 70 activitats programades i portar-se a casa algun exemplar dels 3.000 títols oferts. I entre aquestes compres destaca com a llibre més venut el poemari Cel de fang, del Premi de les Lletres de la Generalitat, Marc Granell (Bromera).

Estem molt satisfets amb la resposta de la ciutadania valenciana, que, respectant totes les mesures de prevenció, ha vingut a gaudir dels llibres als carrers i ha demostrat que la cultura, a més de segura, és necessària. Per a nosaltres, que la Plaça obrira les portes ja era tot un triomf. Però, a més, hem tingut una edició amb èxit de públic i vendes. Només podem donar les gràcies a tots i totes els que han fet possible aquest gran aparador de la lectura en valencià”, ha explicat Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL.  En aquest sentit, des  de l’organització de la Plaça destaquen el civisme dels visitants, que en tot moment han seguit les normes de seguretat i, amb un aforament controlat de 240 persones, han demostrat el seu compromís amb el món del llibre en valencià tant amb l’adquisició d’exemplars com amb la participació en les més de 70 activitats programades, com presentacions de novetats editorials, taules rodones, contacontes, converses amb autors…

Divers i fascinant com els carrers d’una ciutat, així és el rànquing dels títols més venuts en aquest gran parador literari, on conviuen poesia, no-ficció, narrativa i obres infantils de les més de 50 editorials participants. Lidera el llistat el poemari Cel de fang, Marc Granell (Bromera), qui, a més de presentar la darrera obra, va passar més d’una hora signant llibres als assistents. Li segueixen els  volums  La València contada, un passeig col·lectiu pel ‘Cap i Casal’ a càrrec de Vicent Baydal, Frederic Aparisi i Ferran Esquilache (Llibres de la Drassana), i Palestina. Una història essencial, de Jorge Ramos (Sembra LLibres), que repassa les vivències d’aquest territori durant els últims dos segles. Arribats a aquest punt, comença el regnat de la literatura infantil, amb obres com Cinc en un llit, d’Anna Roig (Edicions del Bullent); Contes per a tu, un homenatge col·lectiu a l’enyorat Llorenç Gimènez, publicat per Perifèric, i el clàssic El savi rei boig, d’Empar de Lanuza, un volum emblemàtic per a diverses generacions de valencians que poden tornar a la infantesa amb la reedició d’Andana Editorial.
A continuació, trobem al rànquing Mónica Oltra o el compromís, de Tomàs Escuder (Lletra Impresa), biografia de la vicepresidenta de la Generalitat. Tanquen el llistat de llibres més venuts la novel·la  Matèria de Bretanya, de Carmelina Sánchez-Cutillas (Editorial 3i4), que entra en aquest rànquing precisament en l’any designat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a Any Carmelina; La neurona Lectoreta, de Fani Grande (Edicions del Bullent), sobre els efectes de la lectura en el cervell dels més menuts, i l’estudi Mestres valencianes republicanes, realitzat per Mª Carmen Agulló Díaz i editat per Publicacions de la Universitat de València, entitat que enguany celebra el centenari i ha rebut el Premi Plaça 2020 a la trajectòria editorial.

Microrelats, contacontes i lectures per a tots els públics!
Durant cinc dies la Plaça ha sigut l’escenari de taules redones, com “Nosaltres editem”, un cicle de converses entre dones editores de diferents generacions i especialitats, que, moderades per Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), han compartit les seues experiències professionals, i de converses com “Una vida de teatre”, amb Manuel Molins i Rosana Pastor; i de presentacions de títols com La meva cambra més estimada. La biblioteca de Carmelina Sánchez-Cutillas, de Luis del Romero Sánchez-Cutillas (Vincle) ; Sempre és tard, a càrrec de Maria Josep Escrivà (Proa); Sense connexió, de Jaume Monzó (Sembra); Benvingut, Excel·lència, de Manel Álamo García (Edicions 96).

D’altra banda, la Fundació FULL i l’EMT van organitzar el III Concurs de Microrelats EMT a la Plaça, que, en aquesta edició ha rebut més de 150 narracions originals en valencià, triplicant els resultats de l’any passat. Els participants havien de compartir en Twitter un microrelat que continuara la següent acotació dramàtica: “–Interior. La petita botiga familiar de NEUS. El seu nét, JORDI, fa caixa. Entra la dona. Encara que tracta de dissimular-ho, se la veu inquieta—“, un fragment de l’obra teatral Déus, dies i treballs, creada pel dramaturg Manuel Molins i publicada per Bromera.A més, el dramaturg ha sigut guardonat aquest any per la Plaça amb el Premi a la trajectòria literària 2020 . I és que, el teatre també pot ser llegit i gaudit a través de les pàgines.  A més, en un any en què els més menuts també han hagut de restringir les activitats de lleure i de formació, la Plaça ha oferit un total de 19 contacontes organitzats per la xarxa de Biblioteques Municipals de València i a càrrec de les companyies, Rebombori, Kummerlin i Títeres La Matallina. Com ja és habitual, la Plaça del llibre va fer caure el teló amb una actuació musical: en aquest cas, amb un concert a càrrec d’Eva Dénia, Premi Plaça 2020 a la difusió cultural, qui va interpretar part del seu repertori més popular amb Merxe Martínez.

La 8a edició d’aquest gran festival de la producció editorial acaba, però la passió per la lectura en valencià continua. I és que, enguany la Plaça ha inaugurat una plataforma 2.0 impulsada amb presentacions virtuals i una ambiciosa llibreria digital que inclou 14.000 títols a la venda que poden ser adquirits de manera àgil i ràpida. A més, els lectors que utilitzen aquest servei podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a la iniciativa, respectant així la cadena del llibre.

La Plaça del llibre de València està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià amb el suport principal de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb la col·laboració d’Escola Valenciana, el Ministeri de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Ajuntament de València, la Diputació de València i la Universitat de València.


Etiquetes: llibres Plaça del Llibre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de