Antònia Vicens, Josep Gregori i les Muixerangues, guardonats amb els Premis Plaça 2021S’han anunciat els Premis Plaça 2021, que s’entregaran a la inauguració de la Plaça del Llibre de València. Es presenta també la temporada de tardor de les Places 2021, amb les edicions de Castelló i València.

Amb la tardor arriba la temporada per excel·lència de les lletres valencianes. Així, el matí de dimarts s’han presentat les edicions de les Places del Llibre a Castelló (del 14 al 24 d’octubre a la Plaça Santa Clara) i a València (del 27 d’octubre a l’1 de novembre a la Plaça de l’Ajuntament), juntament amb l’anunci dels Premis Plaça 2021, que s’entreguen a la inauguració de la Plaça de València.

Els Premis Plaça són atorgats per la Plaça del Llibre, el major aparador de llibres en valencià. Els guardonats del cicle 2021 han estat l’escriptora mallorquina Antònia Vicens amb el Premi Trajectòria Literària; l’editor valencià Josep Gregori amb el Premi Trajectòria Editorial i la Federació Coordinadora de Muixerangues amb el Premi Difusió de la Cultura Valenciana.

Els tres premiats han estat presents a l’anunci, juntament amb la directora de projectes de la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Teresa Val; el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola; i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, qui ha recalcat la implicació de les institucions públiques en aquests esdeveniments amb la voluntat que la societat valenciana siga “més forta, més culta i més lliure”. I això -ha afirmat Amoraga- “s’aconsegueix amb la lectura”. Figuerola, al seu torn, també ha afirmat que les Places del Llibre són possibles gràcies a les institucions i a la implicació de tot el sector: autores i autors, llibreries, il·lustradores i il·lustradors, editorials…

L’escriptora Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941), amb una obra centrada en temes com la condició de ser dona, la soledat i la terra pròpia, compta amb altres guardons com la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2004) o el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura (2018).

El guardó a Josep Gregori (Alzira, 1959) coincideix amb la celebració dels seus 35 anys com a editor, des que fundà una de les editorials més potents del panorama valencià, Edicions Bromera.

La Federació Coordinadora de Muixerangues, representada en l’anunci dels premis pel seu president Enric Sorribes, fou creada el 2018 a Algemesí i rep el guardó com a element difusor de la cultura arran de la seua tasca coordinadora de les diferents agrupacions de muixerangues, noves i velles, arreu de tot el territori valencià per tal de vetllar per la seguretat i la identitat pròpia d’aquest element festiu arrelat des dels temps de la Corona d’Aragó.Octubre: el nou mes dels llibres

La Plaça del Llibre és l’aparador més gran de llibres en valencià i compta ja amb quatre edicions per any. Així, del cicle 2021, caracteritzat per la imatge de Cachete Jack en col·laboració amb Iban Ramón, ja han tingut lloc l’edició d’Alacant i la de Gandia. Passat l’estiu, és el torn de les Places de tardor, Castelló i València, que faran d’octubre el nou mes dels llibres.

A Castelló, octubre es presenta amb el major esdeveniment literari en molt de temps a la ciutat. Del 14 al 24 d’octubre, la Plaça del Llibre i la Fira del Llibre de Castelló confluiran a la Plaça Santa Clara, assegurant deu dies de llibres al carrer. Ambdós esdeveniments literaris s’uneixen enguany amb un gran espai de venda de llibres, acompanyat d’un espai d’activitats també compartit. Cal destacar el primer cap de setmana, del 14 al 17 d’octubre, quan tindrà lloc el festival literari de caràcter internacional que alberga la Plaça del Llibre, enguany amb caps de cartell com Minna Salami, Paula Bonet o Pol Guasch, que compartiran espai amb el major desplegament d’editorials, autores i autors valencians i d’altres indrets del domini lingüístic conjunt. En total la Plaça del Llibre ofereix a Castelló vora 40 activitats programades i un total de 1.600 títols en valencià a la venda.

La Plaça del Llibre de València també compta amb novetats com l’ampliació de dies, enguany del 27 d’octubre a l’1 de novembre, en la seua novena edició a la capital valenciana. Un esdeveniment literari que abasta tota mena de públics, des d’activitats organitzades per a centres educatius i professorat, passant per activitats familiars com contacontes o espectacles infantils i fins a tots tipus de presentacions, taules redones, tertúlies o concerts per a públic juvenil i adult. Amb una oferta de vora 3.000 títols en valencià a la venda, unes 70 activitats programades i 58 editorials participants.

La Plaça del Llibre, esdeveniment literari consolidat com el gran aparador dels llibres en la nostra llengua, és un projecte coordinat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura i organitzat amb la col·laboració de l’Associació d’Editorials del País Valencià, el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques d’Alacant, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i Escola Valenciana, a més d’entitats corresponents a cada ciutat participant.


Etiquetes: Plaça del Llibre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de