Acció Cultural del País Valencià i el setmanari El Temps acullen la presentació d’AINA, el projecte que vol “ensenyar” el català a les màquinesL’acte ‘Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital’ estarà presidit pel vicepresident i conseller del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró, i comptarà amb una taula redona amb experts en comunicació i intel·ligència artificial

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el setmanari El Temps acullen el pròxim dijous 7 d’abril, a les 19:00 hores en el Centre Cultural Octubre, la presentació del projecte AINA, una iniciativa per fer possible que les màquines entenguen i parlen en català impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS).

L’acte ‘Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital’ estarà presidit pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró, i, a continuació, hi tindrà lloc una taula redona amb la participació del membre del Consell Rector de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial i Subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), Francisco Grimaldo, la professora de la Universitat Jaume I, membre del Consell Rector de la CVMC i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rosa Agost i, per últim, el president d’ACICOM, José Ignacio Pastor. La presentació estarà conduïda per la periodista Emma Tomàs i tancarà la jornada el cantant Àlex Blat, de Tardor, amb una actuació musical.

‘AINA’ és una iniciativa que busca generar recursos digitals i lingüístics necessaris per a facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies, com ara assistents de veu, traductors automàtics o els agents conversacionals en català amb l’objectiu de garantir l’accés a la nostra llengua en l’era digital.

El primer recurs generat és el corpus del català per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial amb 1.770 milions de metadades associades a paraules. El proper pas serà generar models de llengua, de parla i de traducció utilitzant xarxes neuronals multicapa, perquè les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial (IA), com ara assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals, etc., puguen fer-ho fàcilment en català.

“Dona la teua veu”
El projecte AINA necessita aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres, per “ensenyar” a les màquines a aprendre la llengua amb les seues variacions. Així, la ciutadania pot ajudar a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua. A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques i serà un diccionari obert i accessible a tothom.

La participació ciutadana a la campanya de recollida de veus es farà a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, una plataforma on tothom que ho vulga podrà llegir i enregistrar un nombre il·limitat de frases (agrupades de 5 en 5, però sense límit) per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones. Tot i que aquesta col·laboració es pot fer de manera totalment anònima i sense cap registre previ, conéixer els paràmetres de gènere, edat i variant dialectal de la persona “donant” de veu facilita molt la feina de classificar les dades de veu obtingudes i, alhora, permet saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Per això, la campanya anima la ciutadania a registrar-se i crear un perfil a la plataforma per avançar més ràpidament en els objectius del projecte AINA.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de