Sopars Estellés 2024: El poble dona veu al poeta després dels intents institucionals de silenciar-lo


Cartell dels Sopars Estellés 2024 | Pedro Zorrilla

Anna Oliver, presidenta ACPV: «Enguany els Sopars Estellés tenen més importància que mai»

Han intentat silenciar el poeta i el seu poble, però la gent s’ha mobilitzat. En l’any del centenari de Vicent Andrés Estellés,  el Govern de la Generalitat ha cregut oportú que no era necessari dedicar-li’l. Però, davant d’aquesta censura vetlada, la ciutadania ha celebrat actes com el País Estellés, la Mirada d’Estellés, organitzat el passat 25 d’abril per ACPV, o els que prepara l’Associació Cent d’Estellés i tantes altres entitats de tots els territoris de parla catalana, que estan organitzant  actes per recordar al poeta valencià en llengua catalana més gran des d’Ausiàs March.

Malgrat els intents de silenciar la memòria i l’obra del nostre estimat poeta, el poble ha demostrat una vegada més la seua fermesa i passió per la seua cultura. És per això que l’organització dels Sopars Estellés en diversos municipis té més sentit que mai. Aquestes celebracions no només són un homenatge a la figura del poeta de Burjassot, sinó que també enforteixen la nostra identitat i cohesió com a país.

Aquests especials homenatges a Estellés es concreten en sopars populars de cabasset, a la fresca de la nit i amb propostes culturals. Allà on ACPV compta amb delegacions o acords amb entitats locals per poder desenvolupar l’organització dels sopars, es fan, a més de lectura de poemes del nostre autor, actuacions musicals. L’arrelament al territori, la tradició i l’afluència d’un públic fidel són els trets característics d’aquests sopars.

Anna Oliver, presidenta ACPV, ha destacat la importància que tenen per l’entitat aquests homenatges, però també destaca la rellevància que adquireixen enguany. «Enguany els Sopars Estellés tenen més importància, si això és  possible. Per la censura que ell va patir, per la que estem patint ara i per ser motiu per a continuar la nostra mobilització».

Acció Cultural del País Valencià organitzarà vora quaranta Sopars Estellés arreu de les comarques del País Valencià, a hores d’ara tenim confirmats Albal, Alcàsser, Alcoi, Atzeneta, Benicarló, Bétera, Bunyol, Burjassot, Carcaixent, El Forcall, Elx, Estivella, Gandia, Ibi, la Vall d’Uixó, l’Alcúdia de Crespins, Llíria, Llutxent, Moncofa, Monòver, Muro, Nules, Riola, Sant Vicent del Raspeig, Torrent, València i Vila-real, entre altres municipis. Però no només al territori valencià. Arreu de tot el domini lingüístic se celebren i de fet hi ha connexions en línia amb Catalunya, les Illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord. Però també es retrà homenatge a Vicent Andrés Estellés a ciutats europees com Brussel·les i Berlín. És un moment compartit amb la resta d’entitats de la Federació Llull com són Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear entre d’altres, que també organitzen desenes de Sopars Estellés arreu dels respectius territoris.

La imatge dels Sopars Estellés d’ACPV i la Federació Llull d’entitats ha estat dissenyada per Pedro Zorrilla. El disseny de l’il·lustrador de la Vall d’Uixó estarà present en vora un centenar de commemoracions.


Etiquetes: ACPV CentdEstelles Estellés

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de