Rafa Castelló i Esther Monzó reflexionen sobre els drets lingüístics



La defensa dels drets lingüístics va centrar el debat de la taula redona celebrada dimarts 11 de març a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, en el marc de les jornades «Un País amb Drets», organitzades conjuntament per Acció Cultural del País Valencià i Ca Revolta. L’acte, que va comptar amb la participació de Rafael Castelló i Esther Monzó, va posar en evidència els atacs que pateix el valencià i la necessitat d’una resposta col·lectiva per garantir-ne la pervivència.

La sessió es va obrir amb una introducció a càrrec dels organitzadors, que van contextualitzar la situació actual de la llengua en un escenari de retrocés, marcat per polítiques hostils per part de les institucions governamentals. «Ens trobem davant d’un autoodi institucionalitzat que posa en perill els drets lingüístics dels valencianoparlants», es va assenyalar en la presentació.

Rafael Castelló, professor de la Universitat de València i codirector de la Càtedra de Drets Lingüístics, va fer un repàs de les ideologies que han legitimat les desigualtats lingüístiques al País Valencià. En la seua intervenció, va destacar la importància de visibilitzar aquestes discriminacions i de combatre la normalització de la subordinació del valencià. «Els drets lingüístics no són una concessió, són una exigència democràtica que no es pot ignorar», va afirmar.

Per la seua banda, Esther Monzó, professora de la Universitat Jaume I i experta en traducció i drets lingüístics, va aprofundir en la manera com les estructures de poder condicionen les actituds de la població cap a les llengües minoritzades. Va exposar exemples concrets de discriminació i va remarcar que «la justícia lingüística no és només una qüestió cultural, sinó també de drets humans».

El debat posterior va evidenciar la preocupació del públic per la situació del valencià en àmbits com l’administració, l’ensenyament i els mitjans de comunicació. Els assistents van plantejar qüestions sobre les estratègies per revertir la situació i sobre el paper de la ciutadania en la defensa dels drets lingüístics.

L’acte va concloure amb una crida a l’acció i a la implicació col·lectiva per garantir un futur digne per al valencià. Els ponents van coincidir en la necessitat de reforçar la mobilització social i d’exigir polítiques lingüístiques efectives que asseguren el ple reconeixement dels drets dels valencianoparlants.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de