Debat sobre la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració local a Elx



Dijous 11 de juliol a les 20h. al Casal d’Elx. Hi intervindran: Carmen Pineda Nebot, assessora en processos participatius i Genoveva Martin, periodista.

 

“Des de l’inici del període democràtic i fins i tot abans a l’estat Espanyol ha existit un fort debat sobre la necessitat de reformes territorials, reformes que, en general, han tingut un èxit molt parcial. Un exemple d’això és la profunda reforma de la Llei de Bases de Règim Local (LBRL) realitzada per la Llei 57/2003, de 16 de desembre; una altra mostra és l’elaboració del Llibre Blanc per a la Reforma del Govern Local (2005) que pretenia realitzar una anàlisi àmplia i profund de la situació del govern local que servís per elaborar una nova Llei de Bases.

La diferència és que ara són vistes com una mesura “necessària” per superar la greu crisi econòmica que viuen els països europeus, apareixent com a contrapartida exigida per “Europa” a les ajudes econòmiques que es realitzen als Estats membres en dificultats (Grècia, Irlanda, Portugal, Itàlia i Espanya) i que han hagut de ser “rescatats” o “vigilats”.

Amb aquesta reforma es pretén, en paraules del Ministre Montoro, aclarir les competències municipals per evitar duplicitats i eliminar les competències «impròpies», la qual cosa suposarà un estalvi d’almenys 5.500 milions d’euros.

Aquesta vinculació de la reforma del règim local amb la crisi econòmica, que és possible trobar en múltiples intervencions, discursos i programes, i la pretensió que aquestes modificacions són una forma de reacció contra la crisi és com menys discutible ja que els problemes que existeixen en el règim local són independents de la crisi econòmica i, sobretot, la modificació del mateix ha de ser pensada i operativa per a una situació de “no-crisi” com la qual, inevitablement, es produirà algun dia.”
Carmen Pineda Nebot


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de