ACPV es felicita per l’acord de les Corts valencianes per crear una comissió d’estudis per a la reforma de l’Estatut del País ValenciàACPV es felicita per l’acord de les Corts valencianes per crear una comissió d’estudis per a la reforma de l’Estatut del País Valencià

 

 

Aquesta comissió d’estudi ha de ser el més àmplia possible i no pot deixar de banda l’opinió tant del partits polítics que a causa de la barrera del 5% no estan a les Corts Valencianes com de la societat civil valencianaDes d’ACPV considerem molt possitiu el pas pres per les Corts Valencianes aquest matí, ja que desbloqueja la situació de paràlisi a la que el PP sotmetia qualsevol iniciativa de reforma del marc d’autogovern dels valencians. Tanmateix, considerem que la voluntat política no s’ha d’exhaurir ací i que als partits que es diuen valencians –fonamentalment els progressistes– han d’afrontar amb coratge i decisió la defensa d’una reforma en profunditat sense tuteles de Madrid. Tenim ara una oportunitat històrica d’avançar el que no es va poder –o no es voler– durant la Transició, una oportunitat de tancar les ferides i acabar amb les decepcions d’un procés estatutari que va deixar el valencians en el vagó de cua de l’autogovern. Ara és el moment de sumar voluntats per l’autogovern i el progrés del nostre país. I aquest procés no pot limitar-se als tres partits parlamentaris. S’han d’articular formes de participació per a que el 10% de ciutadans que van restar sense representació –per l’antidemocràtica barrera del 5%– tinguen interlocutors vàlids en les sessions per formular propostes de reforma de l’Estatut, de la mateixa manera que els agents empresarials, sindicals, culturals i cívics del País Valencià. Des d’ACPV volem aportar idees i participar activament en el procés que ara s’obre, i ho volem posant damunt la taula alguns del punts que hauria de recollir el nou text:

 • Reconeixement de la unitat de la llengua i de la doble denominació valencià/català (cosa que ja han fet els tribunals de justícia)
 • Oficialització de la denominació de ‘País Valencià’ i de la senyera històrica de l’antic Regne de València de la que tenim testimoni en l’anomenat Penó de la Conquesta.
 • Un nou model de finançament que garantesca la solvència i viabilitat de l’autogoven polític. Sense autonomia financera no hi ha autonomia real.
 • Participació política valenciana en el fòrums europeus i internacionals on es decidesquen aspectes que afecten directament el país.
 • Reconeixement de la realitat nacional del País Valencià i potenciació prioritària de les relacions amb la resta de territoris amb els que compartim llengua, història i cultura, a més dels mateixos reptes geoestratègics i de futur.Una reforma que no aborde aquests punts en la seua totalitat serà una reforma insuficient. Per això, ens compromtem a treballar en aquest sentit amb la majoria social de progrés d’aquest país –la mateixa que es va manifestar el passat dissabte 24 d’abril.

 • Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

  Ajuda’ns a tindre més força.

  Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

  Amb el suport de