ACPV homenatja el general maulet Joan Baptista Basset i el valencians morts en la defensa de Barcelona el 1714ACPV homenatja el general maulet Joan Baptista Basset i el valencians morts en la defensa de Barcelona el 1714

 

 

L’encarregat d’introduir l’acte ha estat el president d’ACPV, Eliseu Climent, qui ha fet una breu ressenya històrica sobre la vida de Joan Baptista Basset i la participació dels maulets valencians en la defensa de Barcelona. Climent ha recordat el coratge de Basset (“jo saltaré quan salte Barcelona”, diuen que va contestar el general quan li proposaren d’abandonar la ciutat) i la presència de dos regiments de maulets valencians, amb noms tant evidents com ara “Sant Vicent Ferrer” i “Mare de Déu dels Desemparats”. Tot seguit, el president d’ACPV ha defensat el llegat de Basset, “el qual reivindica des de la seua memòria un futur unit i en llibertat per a la gent de banda i banda del Sénia”. L’acte ha continuat amb la breu intervenció de Jordi Miravet, president de Memorial 1714 –associació encarregada de mantenir el record i homenatjar els caiguts– i les salutacions dels portaveus de tots els grups municipals a l’Ajuntament de Barcelona –tret del PP–: Xavier Trias (CIU), Ferran Mascarell (PSC), Imma Mayol (ICV) i Jordi Portavella (ERC). També han intervingut diverses personalitats de la vida social catalana que tenen ascendència valenciana, com ara: Raimon Carrasco (fill de Manuel Carrasco i Formiguera, polític català afusellat pel franquisme), Salvador Giner (president de l’Institut d’Estudis Catalans), l’escriptor Pere Gimferrer i el músic Jordi Savall. Precisament aquest ha estat l’encarregat d’interpretar el “Cant dels Ocell”.En representació de la Generalitat de Catalunya han pres la paraula el conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Hble. Sr. Carles Solà, el qual ha recordat la seua condició de valencià de Xàtiva abans de reivindicar el paper de Basset –i els valencians soterrats al Fossar de les Moreres– com a exemple per concebre, en tota la seua dimensió, el país i els fets de 1714; i la consellera de Benestar i Família, Hble. Sra. Anna Simó. Per últim ha intervingut el president del Parlament de Catalunya, Molt Hble. Sr. Ernest Benach. Els parlaments han acabat amb una mostra de cant d’albades (cant d’estil valencià) a càrrec del grup El Joncar, d’Alfarb (Ribera Alta).En aquest moment ha deixat de ploure, s’ha eixit al Fossar de les Moreres i s’ha pogut procedir a la col·locació de la placa commemorativa en presència del seu autor, l’escultor valencià Andreu Alfaro. La interpretació de l’Himne dels Segadors i de la Muixeranga, sota la direcció del compositor Carles Santos –“català de Vinaròs i valencià de Barcelona”– ha posat punt i final a l’acte.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de