ACPV homenatja Enrique Palau, director de Radio Valencia represaliat pel franquismeACPV homenatja Enrique Palau, director de Radio Valencia represaliat pel franquisme

 

 

A l’acte s’hi aplegaren nombroses personalitats de l’esquerra valenciana, com ara Carme Alborch, candidata del PSPV a l’Alcaldia de València, Isabel Escudero, vicesecretària general dels socialistes valencians, Andrés Perelló, diputat a les Corts Valencianes o els regidors a l’Ajuntament de València Juan Soto i Matías Alonso. També hi assistí la secretària d’organització del Bloc Nacionalista Valencià, Pepa Chesa.
L’homenatge a Enrique Palau entra dins de al campanya de recuperació de la memòria històrica que ha engegat ACPV. Entre d’altres actes, ACPV ha organitzat una conferència sobre la repressió franquista a València. A més, ACPV ha col.laborat estretament amb el Fòrum per la Memòria del País Valencià amb el litigi de les fosses comunes del cementeri de València.
Enrique Palau va ser director de Radio Valencia entre desembre de 1937 i el març de 1939. Demòcrata i republicà, la seua gestió al capdavant de l’emissora va estar caracteritzada per la transparència econòmica i pel compromís amb la democràcia. Amb la caiguda de València a mans de l’exèrcit franquista va ser empresonat i condemnat a mort sota l’acusació d’haver propagat el marxisme i d’haver donat suport a la rebel.lió militar. Va romandre empresonat a la mateixa presó que el rector Peset fins 1943. El 18 de març d’aquell mateix any va ser traslladat a sa casa per a després desterrar-lo a Tarragona. En unes poques hores va morir víctima de la tuberculosi. Enguany se celebren 75 anys de Radio Valencia, i aquest és un bon moment per recuperar la memòria d’Enrique Palau aprofitant l’estudi monogràfic que Alfons Llorenç n’ha fet i publicat al setmanari EL TEMPS.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de