El documental “Questions nationales” s’estrena a l’Octubre CCC



Els quebequesos Roger Boire i Jean-Pierre Roy han portat a la gran pantalla el debat sobre la independència de tres nacions sense estat: Québec, Escòcia i Catalunya.

El documental, sota el títol ‘Questions nationales / National Matters’ s’estrenarà, en una única sessió a València, a la seu d’ACPV (Octubre CCC), el dijous 10 de desembre a les 19:00 hores, amb la presència dels directors.

 

 

València serà l’última parada europea de ‘Questions nationales / National Matters’ que va ser acollit amb gran èxit el passat mes d’agost al “Festival des films du Monde” a Montréal, i ha estat presentat també a Barcelona, Brussel·les, París, Lausanne, Glasgow i Edinburgh. El documental aplega les visions de qui fóra president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, dels periodistes Vicent Partal i Antoni Bassas, del grup Obrint Pas, de l’economista Ramon Tremosa i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta. També hi ha una intervenció del president d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent.

Filmat en francès, anglès i català, a Barcelona, Quebec i Escòcia durant les seues respectives campanyes electorals de 2007, “Questions nationales” mira, primer, d’aportar aire fresc i renovador al debat sobre la sobirania del Quebec, però també analitza les raons que han impedit la independència d’aquest país fins la data. Des que començara el moviment sobiranista uns 40 anys enrere, molts països del món han escollit independitzar-se, però el Quebec encara no ha fet el pas. Per què hi vacil·la?

En els 92 minuts que dura aquest documental, també es plantegen els dilemes d’altres pobles: restar o marxar, trencar un país per a construir-ne altre, unió o separació, i en aquest cas, quin és el preu de la separació. Per a Escòcia, per exemple, quin seria el cost econòmic, polític i legal de la transició després d’independitzar-se del Regne Unit? I per als catalans, fins a quin punt són capaços de pensar en el que seria la llibertat completa? Poden la seua llengua i la seua cultura sobreviure en un estat que s’oposa als nacionalismes minoritaris?


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de