Acció Cultural ratifica, en representació del País Valencià, la Declaració Universal dels Drets Lingüístics a Andoain (Gipuzkoa)


famili-argazkia-acpv

El passat 9 de juny es va celebrar un acte a Martin Ugalde Kultur Parkea (Parc Cultural Martin Ugalde) dins de la celebració del desè aniversari de Behatokia, on Mercè Teodoro, en representació d’ACPV, juntament amb els representants del moviment social de l’euskara i de la comunitat internacional, ratificaren a Andoain (Gipuzkoa) La Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada fa 15 anys a Barcelona.

Aquest acte es va emmarcar dins del Segon Simposi Internacional organitzat per L’Observatori dels Drets Lingüístics de Behatokia, que va tractar sobre les “Estratègies per al reconeixement i la defensa dels drets lingüístics”, celebrat els dies 8 i 9 de juny a Andoain.

En el simposi, que va ser inaugurat pel Sr Josep Maria Terricabras, president de la comissió de seguiment de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, s’analitzaren els instruments que s’han creat a nivell internacional per al reconeixement i garantia dels drets de les comunitats lingüístiques.

Així, es tractaren conceptes que poden ser de gran utilitat per a les comunitats lingüístiques
com la nostra, en el discurs actual.

També es va destacar la importància de la societat civil organitzada per tal de d’influir en el compliment dels drets lingüístics. En aquest sentit, Mercè Teodoro en nom d’ Acció Cultural del País Valencià, juntament amb representants de Taula Pola Normalització Lingüística, Institut d’Estudis Occitanis, Kevre Breizh, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i l’Observatori dels Drets Lingüístics Behatokia varen explicar  en el Simposi les seues respectives experiències en la defensa i normalització de la llengua a través de la societat civil. A més es va posar de manifest la necessitat d’articular instruments de treball conjunts entre les diferents organitzacions.

La cloenda del Simposi va anar a càrrec de Garbiñe Petriati, directora de Behatokia, que en el seu discurs final va llançar el següent missatge: “La societat civil pot tenir la capacitat per donar-li la volta a les realitats i situacions i segurament la societat civil organitzada en torn a les llengües minoritàries pot donar passos qualitatius importants per dur endavant la Declaració Universal dels Drets Lingüístics signada a Barcelona fa 15 anys al lloc que es mereix”.

Levante-emv: La difícil lluita per la supervivència


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de