Divendres es commemora a Vila-real el 306 aniversari de l’incendi de la població per les tropes borbòniques



L’acte l’organitzen l’Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, i per primera vegada hi participarà l’Ajuntament de manera oficial 

El dia 12 de gener s’acompliran 306 anys de la data en què les tropes borbòniques de Felip de Borbó van assaltar, saquejar i incendiar Vila-real, perquè els seus habitants es van negar a abandonar la causa del rei legítim de València, Carles III d’Austria, en el context de la Guerra de Successió. Des de fa anys, aquest fet és recordat per les entitats Socarrats i Acció Cultural, amb una processó cívica en la qual enguany, per primera vegada, participarà oficialment el govern de Progrés de la població.

L’acte es realitzarà el divendres 13 de gener, a partir de les 19 hores, quan la comitiva eixirà del Casal d’ACPV de Vila-real (Solades, 10). Es realitzarà un recorregut per la plaça Ortells, carrer de la Sang, carrer Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major Sant Domènec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.

Allí, després d’una breu salutació del tinent d’alcalde Pasqual Batalla, l’historiador Vicent Gil explicarà noves dades històriques sobre la crema de Vila-real el 12 de gener de 1706 i la posterior repressió de la població. Seguidament intervindrà Vicent Goterris, que, en nom de les entitats convocants, parlarà sobre l’actualitat de la commemoració i de les reivindicacions nacionals que avui, com fa més de 300 anys, continua mantenint Vila-real. I, per finalitzar, les associacions convocants dipositaran una corona de llorer vora el monument. La interpretació de la Muixeranga, declarada recentment com a Patrimoni de la Humanitat, tancarà la commemoració. Cal destacar que una representació dels Miquelets del Regne de València participarà en l’acte.

Prèviament, dijous 12, en la data exacta de l’aniversari de l’incendi, Pablo Valle i Cristian Pardo, presentats per Antoni Royo, parlaran sobre “La crema de Vila-real”, en un acte que que tindrà lloc a l’Espai Jove, a les 19 hores, organitzat per la regidoria de Joventut amb la col.laboració d’Acció Cultural. I a les 20:30, al Teatre de Els XIII, concert de Feliu Ventura, d’entrada gratuïta.

Notícies relacionades: Vilaweb CastellóLa Información – Radio Castellón


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de