Acció Cultural celebra l’Any Fuster amb un programa d’activitats que durarà tot l’anylogo-any-fuster-72Acció Cultural del País Valencià (ACPV) s’afegeix a la celebració de l’Any Fuster, en el 50è aniversari de l’edició de “Nosaltres, els valencians” i en el 20è de la mort de l’assagista suecà.

Per a ACPV aquesta celebració té un caràcter molt especial, ja que Joan Fuster va ser el primer president de la nostra entitat i, en aquest sentit, es tracta de la reivindicació de l’obra i la figura de l’intel·lectual que posà les bases del País Valencià modern, però també un homenatge al compromís cívic de Fuster, que traduí la seua visió teòrica del país en una implicació activa i decidida en diferents iniciatives culturals, entre les quals l’impuls de la creació d’Acció Cultural.

 L’Any Fuster compta amb un logo dissenyat per l’escultor Andreu Alfaro, artista de projecció internacional que fou bon amic i còmplice de Joan Fuster. Alfaro fou també fundador de la nostra entitat, i ha estat sempre un estret col·laborador d’ACPV: va ser ell precisament qui va dissenyar el logo de la nostra associació.

L’Any Fuster va començar amb la diada del 25 d’abril d’enguany, en la que la manifestació que tingué lloc el passat dissabte 28 d’abril fou convocada amb un lema de Fuster (“O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruits com a poble”) i el seu retrat.

El programa d’activitats continua ara amb un primer cicle de conferències organitzat per la Secció d’Ensenyament d’ACPV, que s’iniciarà aquest dimecres 9 de maig a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València. Posteriorment, s’aniran desenvolupant diferents iniciatives que puntualment es donaran a conèixer, i està previst que la cloenda dels actes tinga lloc en el marc dels Premis Octubre, amb la celebració d’un Congrés acadèmic titulat “Converses fusterianes” amb una sèrie de taules rodones que, a partir de les reflexions i propostes que Joan Fuster va realitzar al llarg de tota la seua trajectòria cívica i intel·lectual, i amb la participació de destacat5s especialistes i protagonistes de la nostra vida cultural, social i política, que examinaran i debatran, des de l’òptica que proporciona Fuster, els problemes més urgents de la nostra realitat actual.

Respecte al cicle de conferències que comença aquest dimecres 9 de maig, hi ha previstes quatre xerrades:

1.- «Joan Fuster: erudició, compromís i estratègia», el 9 de maig, a càrrec de Joan Borja, doctor en Filologia, farà una introducció general a la figura i l’obra de l’assagista.

2.- “Els aforismes de Joan Fuster, de mare didàctica i de pare raonable”, el 14 de juny, a càrrec d’Isidre Crespo (director del Centre Carles Salvador i autor de “Fuster melònam”, entre d’altres treballs sobre Fuster).

3.- “La literatura que fa pensar (Joan Fuster a secundària)”, el 4 d’octubre, a càrrec d’Antoni Sales (també professor i autor de diversos treballs didàctics).

4.- «Fuster al Batxillerat: una experiència didàctica», el 8 de novembre, a càrrec de Francesc Joan (professor de l’IES  Manuel Sanchis Guarner de Silla).

 

icona-pdf Bíptic del cicle en format PDFEtiquetes: ensenyament

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de