Un 9 d’Octubre en solidaritat amb els treballadors de Canal 9 i en Homenatge a FusterLa Comissió 9 d’Octubre (plataforma integrada per associacions, sindicats i partits) ha presentat avui el programa d’actes que organitza amb motiu del proper 9 d’Octubre (diada en la qual es commemora l’entrada de Jaume I en la ciutat de València i el naixement del País Valencià), que contempla dues convocatòries

La primera convocatòria és la tradicional manifestació del dia 9, convocada enguany amb el lema ‘El País Valencià és el futur’, que eixirà de la plaça Sant Agustí de València, a les 18 hores, i que enguany està marcada per un doble context, econòmic i nacional.

 

Respecte al context econòmic, la Comissió fa una crítica a la gestió antisocial de la crisi, tant per part del Govern espanyol com del Consell, en un doble sentit: d’una banda, la política unidireccional de retallades que amenacen l’estat de benestar i els serveis públics sense tenir en compte polítiques de creixement i de foment de l’ocupació, i d’una altra banda la creixent repressió de les expressions de malestar social i de les mobilitzacions (fet que revela un dèficit democràtic, ja que el malestar social s’ha de canalitzar per la via del diàleg i, en qualsevol cas, de l’estricte respecte al dret democràtic de manifestació i llibertat d’expressió i reunió). 

I pel que fa al context de país, la Comissió denuncia la discriminació econòmica que pateix el País Valencià per part del Govern espanyol, que ara torna a repetir-se en els Pressuposts estatals per al 2013, una discriminació que ve d’anys (recordem la constant marginació de l’Arc Mediterrani en benefici d’infraestructures menys necessàries i que se justifiquen no per criteris econòmics sinó polítics). La Comissió 9 d’Octubre vol destacar, però, que som davant un problema de fons, que consisteix en un sistema de finançament injust, pel qual l’Estat espanyol castiga la societat valenciana, i que cal corregir. 

Finalment, en aquest context de país, la Comissió reivindica que el reconeixement del caràcter pluricultural de l’Estat i la fi de la censura de TV3 al País Valencià: és en mans del president Fabra posar-hi solució, desprecintant els repetidors d’Acció Cultural o arribant a un acord de reciprocitat. I reclamem també la reforma del Decret de Plurilingüisme, en el sentit de garantir l’ensenyament en valencià en tots els nivells. 

Per tot això, la Comissió 9 d’Octubre demana al Govern valencià i al president Fabra un canvi de polítiques, tant en l’àmbit econòmic com en el lingüístic, cultural i educatiu, amb diàleg, sensibilitat social i priorització de l’interès general, per tal de garantir un futur possible per al País Valencià. Perquè, a més, si no hi ha un canvi de polítiques hi haurà un canvi de govern, com ja assenyalen moltes enquestes que detecten el malestar dels valencians i l’erosió electoral del PP. 

Enguany, però, la Comissió afegeix una segona convocatòria: després de la manifestació, tindrà lloc un acte d’homenatge a Joan Fuster, a les 21 hores, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià. 

L’homenatge es fa amb motiu del 50è aniversari de “Nosaltres els valencians” i en record del 30é aniversari de l’aplec que, el 25 d’abril de 1982, va reunir a la Plaça de Bous de Castelló desenes de milers de valencianes i valencians en commemoració del 50é aniversari de les Normes de Castelló.  

La Comissió entén que era necessari un homenatge a la figura i l’obra del gran assagista, i fa una crida pública a l’Ajuntament de València perquè, com a institució pública que és, en el sentit que hauria de representar el sentiment de tots els valencians, faça ell també un homenatge públic i institucional a Fuster, i supere les temptacions sectàries i partidistes en benefici del consens social i polític. 

L’acte combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l’assagista de Sueca a través dels seus textos. Serà conduït per Josep Manuel Casany, interpretaran els textos els actors Paco Alegre, Pilar Almeria, Francesc Anyó, Pepa Juan i Albert Iborra i finalitzarà amb l’actuació musical de Miquel Gil. 

Les entrades de l’acte es podran adquirir a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, seu d’ACPV, a 5 euros o bé a 10 per a les persones que vulguen col·laborar econòmicament amb el projecte.

 

La Comissió 9 d’Octubre està integrada per

les associacions
Acció Cultural del País Valencià (ACPV)
Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA)
Ca Revolta
Federació Escola Valenciana (FEV)
Societat Coral El Micalet

els sindicats
Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV)
Intersindical Valenciana
Unió General dels Treballadors del País Valencià (UGT-PV)

i els partits
Compromís
Els Verds del País Valencià
Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV)
Esquerra Unida del País Valencià (EUPV)
Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN)
Solidaritat per la Independència (SI)

Manifest del 9 d’Octubre de 2012

 


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de