Acció Cultural continua els actes de commemoració de la Guerra de Successió



Des de l’any 2005, la Federació Llull (formada per Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural i Obra Cultural Balear) fa cada any un acte de commemoració dels 300 anys de la Guerra de Successió, que va durar des del 1705 (amb el desembarcament de les tropes austracistes dirigides pel general Basset a Dénia) fins el 1715 (amb la rendició de Mallorca a les tropes franco-espanyoles borbòniques), i que significar la fi de l’antiga Corona d’Aragó i, amb ella, de les lleis i institucions pròpies, com l’antic Regne de València, que formaven part de la Corona. La Guerra de Successió significa la imposició de la monarquia borbònica, el centralisme i les lleis i institucions castellanes. Les conseqüències d’aquells fets encara perduren (i per això es diu que “el mal d’Almansa a tots alcança”).

 

Enguany, l’acte de commemoració (en record dels fets del passat, per saber d’on venim, però també de reivindicació d’un major autogovern, un finançament més just i un reconeixement de la nostra llengua i cultura) va tenir lloc el passat 19 de maig, aquesta vegada a la comarca catalana d’Osona (cada any l’acte es fa a un lloc diferent del País Valencià, Catalunya o les Balears, en funció d’un fet històric concret o altre, dins del que va ser la Guerra de Successió).

L’acte va ser, més concretament, al poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, on fa 300 anys va tenir lloc l’anomenat Pacte dels Vigatans, que va significar el pacte dels austracistes catalans en defensa de les institucions pròpies, al mateix temps que els maulets valencians començaven la seua lluita al País Valencià amb el mateix objectiu.

La jornada va començar amb una caminada popular al lloc dels fets de 1705, l’ermita de sant Sebastià, amb una participació notable.  Ja a dalt l’ermita, al migdia van començar els actes previstos per la jornada. Primerament, hi va haver una mostra de cultura popular a càrrec dels Falcons de Malla i els Miquelets de Catalunya. Seguidament, s’atorgaren els IX Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià, en els que hi hagueren guanyadors del Principat però també del País Valencià. Acte seguit, es va encendre la Flama del Pacte dels Vigatans i la va recollir un infant riuprimerenc. Aquesta Flama, serà custodiada per diferents famílies de Santa. Eulàlia de Riuprimer fins el 10 de setembre, quan la columna dels Vigatans la portarà a Vic per cremar el Decret de Nova Planta.

Després d’això, hi va haver els discursos institucionals. Van parlar Txevi Rovira regidor de Sta. Eulàlia; Carles Solà, membre de la Junta Directiva d’ACPV; Josep de Lluís, d’OCB; i Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. En acabar els parlaments, sonà La Muixeranga, La Balanguera i Els Segadors, a càrrec dels grallers de Vic.

A partir de la 1 del migdia, hi hagué la recreació històrica del Pacte dels Vigatans a l’interior de l’ermita, el lloc dels fets de 1705, a càrrec del grup de teatre Tona 78 Talia. Finalment per acabar la jornada, a partir de les 2 hi hagué el dinar popular i el temps més distès de la diada amb concert de sobretaula i balls tradicionals a càrrec de Víctor Viladot.

Levante-emv: Un dia per recordar la Guerra de Successió


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de