Volem TV3, Catalunya Ràdio i un servei valencià de ràdio i televisióAcció Cultural del País Valencià (ACPV) té com a objectiu la promoció de la llengua i la cultura pròpia dels valencians, la qual cosa necessàriament implica l’accés de la nostra llengua als mitjans audiovisuals, molt particularment a la televisió i a la ràdio. Sense aquesta normalitat en l’àmbit de la informació, l’entreteniment i l’educació audiovisual, en un futur pròxim tindrem una llengua que s’ensenyarà a l’escola però que no serà mai una “llengua normal”.

Inspirada per aquest principi, Acció Cultural impulsà una campanya ciutadana per a normalitzar comunicativament el País Valencià: creà la xarxa de repetidors que durant 25 anys permetè que els valencians i valencianes tingueren la possibilitat de veure TV3 i escoltar Catalunya Ràdio. I mobilitzà la societat per demanar un “Canal 9 públic, de qualitat i en valencià”, com deia el lema de la campanya.

Anys després, els successius Governs autonòmics del PP iniciaren una autoritària campanya de persecució de TV3 i Catalunya Ràdio (i d’ACPV com a entitat responsable de la seua recepció al País Valencià) que forçà el tancament de les esmentades emissions.

El context polític valencià, però, ha canviat i moltes persones, sòcies de la nostra entitat o no, ens pregunten per què, malgrat haver guanyat els contenciosos contra la Generalitat, no s’han restablert les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, així que Acció Cultural vol respondre públicament aquesta qüestió.

1) En primer lloc, Acció Cultural no pot reiniciar les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio per ella mateixa: les freqüències per on emetíem són titularitat de l’Estat espanyol i aquest és, d’acord amb les sentències obtingudes, el competent per a sancionar eventualment pel seu ús. Així, mentre el Govern espanyol estiga en mans del PP, aquest podria actuar –i estem convençuts de que ho faria sense dubtar- contra la nostra entitat si tornem a emetre, i les possibles multes i judicis podrien significar un colp molt difícil d’assumir.

2) Descartada, si més no de moment, aquesta primera possibilitat, resta l’opció que el Govern valencià assumesca directament les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio. Alternativa que seria la més desitjable perquè, a més que la seua xarxa de repetidors cobreix més territori que la d’ACPV i té més qualitat, significaria l’estabilització i normalització de les emissions.

Aquesta segona opció compta a més amb el suport legal del conveni de reciprocitat signat pels Governs de Catalunya i el País Valencià l’any 2013 però mai aplicat per l’anterior Govern valencià, i per al qual el tancament de RTVV significa un obstacle.

Les Corts Valencianes han iniciat ja els tràmits per recuperar un servei de ràdio i televisió valencians i així, poder també aplicar el conveni de reciprocitat. La nostra voluntat és estudiar amb les noves institucions valencianes el calendari per fer-ho possible i així donar resposta a una reivindicació que compta amb el suport de la majoria de la societat valenciana. Societat i institucions hem de trobar, amb diàleg, una solució a la censura i la societat valenciana espera respostes. Acció Cultural té el deure, amb els nostres socis i el conjunt dels valencians, d’assolir l’objectiu pel qual la nostra entitat ha treballat durant tants anys i que ara és molt a prop de ser una realitat.

València, divendres 2 d’octubre de 2015

Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

 

Enllaços relacionats

El Temps: Acció Cultural insta Puig a recuperar les emissions de TV3

La Veu PV: ‘Volem TV3, Catalunya Ràdio i un servei valencià de ràdio i televisió’

Levante-EMV: Acció Cultural pide al Consell que emita la señal de TV3 por los repetidores de Canal 9

Vilaweb: ACPV demana el retorn de TV3 i Catalunya Ràdio

 

 


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de