Iniciem el camí per a recuperar TV3 al País Valencià



‘Es pot recuperar TV3 amb un únic múltiplex, i probablement fins i tot rebre IB3’

Article d’opinió de Toni Gisbert a Vilaweb

Des d’Acció Cultural no podem reobrir les emissions de TV3 al País Valencià mitjançant els nostres repetidors: emetríem per un canal que és propietat del Ministeri d’Indústria, i és evident que mentre el govern espanyol estiga en mans del PP fer-ho seria suïcida, perquè immediatament seríem multats (el govern espanyol té potestat per a fer-ho atès que es tracta d’un canal de titularitat seua), i una nova multa, simplement, seria mortal per a nosaltres.

De manera que l’única opció que resta és l’emissió per la xarxa pública valenciana. Per tant, la recuperació de les emissions de TV3 al País Valencià depèn del nou govern valencià.

Per això nosaltres hem iniciat les converses per ajudar a fer-ho possible. El dimarts 12 de gener va haver-hi una reunió pública amb el grup parlamentari de Compromís per a fixar el full de ruta de les condicions tècniques que cal garantir per fer-ho possible.

Però partim d’una premissa: ho farem possible sobre la base del múltiplex que té la Generalitat valenciana, perquè qui ho condicione al fet que el govern espanyol concedesca un segon múltiplex repetirà la mateixa ‘solució’ que proposava el president Alberto Fabra i (per mala fe o per ignorància) ens condemnarà al mateix final, això és: a la negativa segura d’un govern espanyol que ens és en tot hostil i, per tant i a la pràctica, a l’acceptació de la censura.

I com ho podem fer possible sobre la base d’un únic múltiplex? Per un múltiplex, poden passar-hi cinc canals de televisió. Pel valencià, haurien de passar-hi els dos de la nova televisió valenciana i TV3. Per tant, hi ha espai més que suficient, fins i tot si cal afegir-hi els dos privats que ara mateix també hi passen. Però caldria que el govern valencià denunciara la darrera concessió de llicències del govern anterior del PP per incompliment del plec de condicions, cosa que evitaria que els dos canals privats que no compleixen l’esmentat plec emeteren pel múltiplex públic.

Però si així i tot hi haguera un problema d’espai, resta un as a la màniga: el múltiplex ‘estadístic’, un aparell que té la capacitat de comprimir informació (per dir-ho ràpidament) i fer passar fins a set canals per un múltiplex.

Cal, a més, esbrinar les necessitats jurídiques i tècniques per tal de poder fer ús dels repetidors de l’antiga RTVV. Si em permeteu l’explicació ràpida, hem de comprovar que el cotxe que fa dos anys que tenim tancat al garatge està en bones condicions, i que tenim tots els permisos per a poder tornar a conduir-lo.

Per tant, es pot recuperar TV3 amb un únic múltiplex, i probablement fins i tot rebre IB3. Només cal fer la feina de garantir que les condicions tècniques i jurídiques esmentades es compleixen, i resoldre els problemes que ens puguem trobar en aquest sentit. I ja hem dissenyat el full de ruta que pot fer-ho possible.

TV3 tornarà al País Valencià. Acció Cultural n’és la garantia. I treballem per aconseguir-ho.

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de