Comença el Correllengua 2016Els primers actes tenen lloc a Almassora i Gandia

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) organitza el Correllengua cada mes de setembre i octubre per reivindicar la defensa de la cultura i la llengua del País Valencià. Els actes ha començat avui amb l’arribada del Correllengua a Almassora. La Flama de la Llengua passarà aquest matí pels instituts Àlvar Falomir, Errando Vilar, Ambaixador Beltran, i Santa Quitèria.

 

Correllengua a Almassora

Els més de 3.000 alumnes de col·legis i instituts del municipi participaran en les activitats programades durant els dies 22 i 23 de setembre

El Correllengua 2016, iniciativa de l’associació Acció Cultural del País Valencià, començarà la seua marxa a Almassora amb activitats i animació durant els pròxims 22 i 23 de setembre i farà participar a més de 3.000 estudiants de centres educatius locals. La companyia Scura Splats serà l’encarregada de divertir a xicotets i majors, en una edició que reconeix el paper fonamental dels escriptors de Ramón Llull i Isabel de Villena en el reconeixement de la literatura valenciana.

La festa, organitzada en col·laboració amb la Regidoria de Normalització Lingüística,  començarà el dijous 22 de setembre en l’IES Álvaro Falomir, punt de partida del Correllengua 2016. A continuació, l’animació recorrerà els col·legis Errando Vilar, Ambaixador Beltrán i Santa Quitèria. El divendres 23 el Correllengua començarà en el centre de FP Cervantes, des d’on es dirigirà als col·legis Cardenal Cisneros, Germans Ochando i Regina Violant per a finalitzar en l’IES Vila-roja.

La celebració continuarà a la vesprada, quan l’organització ha convocat una desfilada que eixirà des de la plaça Santa Isabel a les 19.30. Els participants es dirigiran fins a la plaça Pere Cornell, on la regidora de Normalització Lingüística, llegirà el manifest de l’aquesta edició. Belliure ha assegurat que “el caràcter festiu d’aquest acte acostarà als xiquets i joves a la història de la nostra llengua i farà que descobrisquen als escriptors que han aconseguit el reconeixement internacional de la producció literària valenciana”.

L’edil ha mostrat la seua satisfacció per que Almassora siga el punt de partida del Correllengua 2016 i ha emplaçat als veïns a unir-se a la celebració del divendres 23.

Correllengua a Gandia

La flama de la Llengua arribarà a Gandia el dissabte 24 de setembre. Aquest any la Fundació Casal Jaume I (formada per Acció Cultural, la Penya del Barça i el Col·lectiu de Mestres de la Safor) vol homenatjar els amics Miquel Ruiz Gracia, Francesc Candela i Escrivà i Vicent Costa i Vercher, a fi de retre’ls un mereixedor homenatge pòstum per la seua trajectòria en defensa de la cultura, la llengua i la identitat dels valencians. L’acte es farà el proper divendres 23 de setembre, a les 20 hores, en la sala de Conferències de la Fundació.  

Seguidament, a les 21 hores, s’inaugurarà a la sala de la muralla l’exposició Estima per l’Entorn del Col·lectiu l’Esquella que presentaran coneguts ramaders i llauradors de la comarca. 

El dissabte 24 de matí s’iniciarà la celebració del Correllengua amb un mercat de productors locals, tant de la comarca com de les comarques veïnes. El Mercat de la Terra del Correllengua 2016 se situarà a la plaça del rei en Jaume, de 10 a 13 hores, i comptarà amb extensa demostració d’artesania i productes de la terra.  

La Cercavila, amb una bona mostra de la nostra cultura popular, danses, muixerangues i música, eixirà de la plaça del rei en Jaume a les 20.00 h. Participaran associacions de dolçainers de la Safor, el grup de danses Roda i Volta i la Muixeranga de Pego i de Xàtiva, entre altres entitats. 

Enguany la flama de la llengua la portarà l’actriu Maria Josep Gonga que també serà l’encarregada de realitzar la lectura del Manifest del Correllengua 2016 en acabar la Cercavila. L’acompanyarà Ximo Vidal que presentarà l’acte de cloenda de la vesprada. 

El sopar popular a la plaça serà amenitzat pel grup Noe de la Vall d’Albaida. I, per finalitzar, tancaran la nit les actuacions musicals del grup saforenc Miratge i el grup de la Vall d’Albaida, Bacora.


Etiquetes: correllengua correllengua 2016 Isabel de Villena Ramon Llull

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de