Acció Cultural participa en la commemoració dels 84 anys de les Normes de Castelló



ACPV organitza una ruta urbana relacionada amb la llengua, i modera i participa en la taula rodona sobre la reivindicació de la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana.

La plataforma cívica Castelló per la Llengua (de la qual forma part Acció Cultural del País Valencià) hem organitzat un complet programa d’actes a Castelló de la Plana per a commemorar la signatura de les ‘Normes de Castelló’, un 21 de desembre de fa 84 anys. L’acord de 1932 va marcar un abans i un després en la normalització de la llengua al País Valencià.

 

El lema de la commemoració d’enguany és “Castelló batega en valencià”. A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment”. I és que enguany estem de celebració: el desembre de 2011 Castelló per la Llengua convocava la primera mobilització unitària per a reivindicar les Normes.

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el dissabte 17 de desembre, per primera vegada a la Plaça Major de Castelló. La Fira d’Entitats per la Llengua, a hores d’ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les ‘Normes’, conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l’actuació de Miquel Gil.

Abans d’això, però, s’hauran succeït cinc activitats que tenen per objectiu reflexionar sobre la història i l’estat actual de la nostra llengua:

-Dimecres 29 de novembre i dijous 1 de desembre tindran lloc les “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura a la mateixa universitat.

-El mateix dijous 1 de desembre, a les 19h a la Llotja del Cànem, el sociòleg i professor de la Universitat de València Francesc J. Hernàndez i Dobon presentarà el seu nou llibre “El tio Canya ha mort. Notes sobre la mecànica sociolingüística del valencià” (Fundació Nexe, 2016), acompanyat de Susanna Pardines (coordinadora del Lab d’Identitat i Cultura de la Fundació Nexe), Avel·lí Flors-Mas (doctorand en sociolingüística i membre de Castelló per la Llengua) i Raül Burriel (patró de la Fundació Nexe i membre de Castelló per la Llengua), que presentarà i moderarà l’acte, organitzat conjuntament per l’ACV Tirant lo Blanc, la Fundació Nexe i Castelló per la Llengua.

-Acció Cultural del País Valencià (ACPV) prendrà el relleu dissabte 10 de desembre amb la ruta urbana “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, que ens proposa una passejada pels principals escenaris de la història del valencià durant el segle XX a la ciutat de Castelló​, i que eixirà a les 11h des de la Glorieta del Carrer de la Trinitat (cantó Jover).

– El dimarts 13 a la Sala d’actes de la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78) hi haurà la taula rodona: “És possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià?”, Tania Baños (alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (coordinadora del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (alcalde de Soneja), i la presentarà i moderarà Toni Vizcarro (membre de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló-Escola Valenciana i de Castelló per la Llengua).

– I el dijous 15 de desembre a les 19h, també a la Casa dels Caragols, hi haurà un acte sobre la reivindicació de la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana, amb Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (secretari d’Acció Cultural del País Valencià). L’acte el presentarà i moderarà Maria Nebot (membre d’Acció Cultural del País Valencià i de Castelló per la Llengua).


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de