ACPV es felicita per l’acord per a la inclusió de la Competència Lingüística en la nova Llei de la Funció Pública ValencianaL’acord és resultat de mesos de diàleg discret i constructiu

Les “Bases de l’acord sobre la competència lingüística que ha d’acreditar el personal al servei de les administracions valencianes”, signat avui pels sindicats UGT-PV, CCOO-PV i Intersindical valenciana en un pacte públic (document PDF), significa el primer pas necessari per a la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana que iniciarà el seu tràmit parlamentari en els primers mesos de 2017.

La inclusió de la certificació de la competència lingüística per atendre els ciutadans valencians en qualsevol de les dues llengües oficials com a condició per a l’accés a la funció pública en l’administració autonòmica i municipal, és una històrica reivindicació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV). No és possible garantir el futur d’una llengua si aquesta no assoleix la normalitat en tots els àmbits d’ús social, perquè sense això pot esdevenir una assignatura o una llengua formal en l’aula que, alhora, perd parlants en els àmbits d’ús social.

Per això, Acció Cultural, preocupada per aquesta realitat, ha treballat durant molts anys per afavorir l’accés de la llengua als mitjans audiovisuals de comunicació de masses (que continuen essent la ràdio i la televisió), i per això també ha treballat per fer conscients els valencians dels nostres drets lingüístics, i per aconseguir que poguérem ser atesos per l’administració en la nostra llengua.

Amb la intenció de dissenyar un “full de ruta” possible i alhora ambiciós, ACPV va presentar el març de 2015, conjuntament amb les universitats públiques valencianes, el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, un text de consens i amb aval acadèmic, l punt 3 del qual, a l’apartat “Àmbits d’actuació pràctica” fixava com a objectiu: “Tot el personal de les administracions, competent en les dues llengües”.

El canvi de cicle polític que va propiciar les passades eleccions autonòmiques i locals va oferir una oportunitat, no exempta però de dificultats, que calia aprofitar. El primer pas a fer era construir un marc mental positiu, i per això vam encunyar i popularitzar l’expressió “competència lingüística”, que ara ja ha estat assumida de forma general i és al títol de l’acord avui presentat.

El segon pas fou la decisió d’Acció Cultural d’actuar de forma decidida i alhora responsable a la recerca d’una via dialogant i discreta, que evités la visualització de tensions, conflictes o enfrontaments, per aconseguir l’objectiu de la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana, que el nou Govern va anunciar en el seu moment.

Si la via ha estat el diàleg, mesos de converses, reunions i trobades discretes (tot i que en alguns casos, es va fer pública informació parcial d’alguna reunió en internet o twitter) per aconseguir l’acord que avui finalment s’ha presentat, el procés ha estat llarg (s’inicià abans de l’estiu) i complex, i ha patit la pressió d’interessos particulars per fer-lo fracassar. Tot i això, la capacitat de treball discret i el diàleg constant amb sindicats, partits i càrrecs institucionals ha permès assolir un acord positiu, en evitació que el tema puga ser moneda de canvi en la negociació sindical i parlamentària de la llei, i que serà la base per a l’acord parlamentari per a la seua inclusió en el text definitiu que les Corts aprovaran.

Més enllà d’aquest acord concret (que és ell mateix un triomf social i un pas endavant importantíssim), Acció Cultural vol destacar l’èxit del mètode de treball basat en el diàleg discret, lluny de la confrontació i de protagonismes, amb esperit constructiu i positiu, i amb determinació i constància; una via amb moltes possibilitats que pot ser recorreguda amb la vista posada en d’altres fites i objectius concrets per a la normalització de la llengua i el reconeixement dels drets lingüístics dels valencians.

Acció Cultural, finalment, reconeix i agraeix la bona disposició i els esforços de tots els interlocutors intervinents en aquest acord i es compromet a posar l’experiència acumulada en aquests mesos de diàleg i negociació al servei de l’objectiu de continuar avançant i assolint guanys concrets per a la nostra llengua i cultura.

Acord sobre la competència lingüística PDF


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de