Acció Cultural valora molt positivament el projecte de llei de plurilingüisme


logo-acpv-roig

L’entitat considera molt positiu el consens per avançar en direcció a la igualtat lingüística i a l’estabilitat i confiança que dóna a famílies i professorat

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha tingut coneixement del projecte de Llei de Plurilingüisme que PSPV, Compromís i Podem presentaran a les Corts Valencianes i, en base a la informació de què disposem, valorem positivament els següents elements:

 

1r.- La Llei significa un element d’estabilitat i confiança per a famílies i professorat, i per a la comunitat educativa i la societat valenciana en el seu conjunt, de manera que a partir del proper curs escolar hi haurà una norma clara consolidada que aportarà seguretat i tranquil·litat, objectiu absolutament prioritari, perquè una acció positiva ha de posar en primer lloc les persones (en aquest cas, les famílies, els xiquets i el professorat).

2n.- La Llei implica també la consolidació del pas endavant que ja significava el Decret de Plurilingüisme en la direcció de la igualtat lingüística també en l’ensenyament, en el sentit que les dues llengües oficials tinguen un mateix tracte i es pose fi a la discriminació del valencià que va caracteritzar als anteriors governs valencians. En aquest sentit, la Llei preveu protegir i afavorir en el pla d’estudis la llengua minoritzada, i manté la llibertat dels centres per a fer el seu projecte lingüístic -especialment els que ja han adoptat un programa plurilingüe d’ensenyament-, sense que en cap cas això signifique un retrocés en allò que ja tenen autoritzat.

3r.- En tercer lloc, és també molt important que la Llei prevega les necessitats materials per a la seua implementació: que tinga present la necessitat que les famílies i els centres d’ensenyament reben la informació i l’assessorament necessaris, que es fomente la formació del professorat i la dotació dels centres amb els recursos addicionals que calguen. En aquest sentit, un element clau serà que la Conselleria acabe disposant de manera efectiva del pressupost per a garantir-ho.

4t.- Finalment, cal destacar el consens amb què s’està abordant la Llei, i en aquest sentit s’ha de destacar el contrast entre l’actitud negociadora del Govern espanyol, amb el qual la Generalitat ha pogut i pot parlar serenament i arribar a acords, i l’actitud negativa que fins ara ha mantingut la direcció del PP valencià, la qual ha volgut instrumentalitzar l’educació, les famílies i els xiquets, i conflictivitzar artificialment la llengua, exclusivament per interessos polítics de partit. En aquest sentit, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) demana a la direcció valenciana del PP que canvie de rumb i, abans de continuar el seu procés d’autoaïllament, imite l’actitud dialogant del Govern espanyol en aquest assumpte tan crucial per a la llengua dels valencians.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) avaluarà en el seu moment els detalls del projecte, però entén que l’esperit que l’anima és positiu i constructiu, i per això se suma al consens polític, sindical i social, i participarà del procés de consulta sobre la Llei.</p


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de