Acció Cultural i les universitats valencianes demanem mitjans en llengua pròpiaACPV i les universitats fan un acte conjunt el dia del quart aniversari del tancament de RTVV

Demanen l’inici urgent de la nova ràdio i televisió valencians, Àpunt, i la recuperació de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio

El dimecres 29 de novembre farà exactament quatre anys de l’abrupte tancament de RTVV, en unes circumstàncies que tots recordem. I enguany farà també sis anys del final forçat de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià. Els dos episodis van ser producte d’una manera de governar poc respectuosa amb la pluralitat informativa, i d’esquena a la llengua i la cultura del poble valencià.

 

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes no hem volgut deixar passar aquest aniversari, i per això hem organitzat un acte a les 19h a l’Aula Magna de la Universitat de València, al carrer de la Nau, amb el títol “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa”, perquè amb la commemoració volem també denunciar una triple discriminació que patim els valencians:

– Sense que una de les dos llengües oficials al País Valencià tinga accés complet als mitjans de comunicació de masses (que avui continuen essent la ràdio i, sobretot, la televisió), no hi ha igualtat lingüística possible.

– Sense una ràdio i televisió valencianes, no hi ha informació de proximitat, ni podem parlar d’autogovern en un sentit ple.

– Sense la fi del bloqueig TV3 i Catalunya Ràdio, els ciutadans no podem accedir lliurement a uns altres mitjans de territoris veïns amb la mateixa llengua.

– Per això, entenem que, en primer lloc, és necessari i urgent el ple funcionament d’Àpunt i, alhora, i el retorn del senyal de TV3 i Catalunya Ràdio. Fets que, a més, compten amb una majoria social favorable (tal com es va expressar en el seu moment, amb les multitudinàries mobilitzacions que tots dos episodis de censura van provocar), i el suport explícit de les Corts Valencianes (que van aprovar l’acord de reciprocitat de les emissions de les radiotelevisions valenciana i catalana signat pel president Fabra anteriorment, i més endavant el projecte que significa Àpunt). Per tant, es tracta de la satisfacció d’una demanda necessària per raons de llengua, autogovern i llibertat i pluralitat informativa, i de suport social i institucional. I que va ser, a més, un dels compromisos que van assumir els partits i els grups parlamentaris que donen suport a l’actual Govern valencià.

L’acte del proper dimecres 29 de novembre (obert al públic però amb entrada limitada a l’aforament de la sala) comptarà amb les següents intervencions:

-Sra. Isabel Vàzquez, Vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València (UV).

-Sr. Joan F. Mira, President d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

-Sr. Javier Marzal, Catedràtic de Comunicació Àudiovisual i Publicitat, i membre de la Comissió Interuniversitària en favor d’una Radiotelevisió Pública Valenciana (CIRTPV)

-Sra. Rosa Maria Yagüe, Professora Titular d’Economia Aplicada de la UV, i Vicedegana de Participació i Cultura de la Facultat d’Economia de la UV.

-Sr. Carles Cortés, Vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant (UA).

També comptarem amb la participació de:

-Sr. Wenceslao Rambla, Vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana.

-Sr. Fernando Borrás, Vicerector de Planificació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

-Sra Rosa Puchades, Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Finalment, l’acte compta amb el suport de la Xarxa Vives d’Universitats, i es clourà amb la lectura i presentació pública del Manifest d’ACPV i les Universitats Valencianes “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa”.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de