Acció Cultural i les universitats consensuen un model de Llei d’Igualtat LingüísticaL’entitat i les 5 universitats públiques valencianes constitueixen un grup de treball

El treball parteix de la proposta “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística” que ACPV i les universitats van presentar l’any 2015 

L’11 de març de 2015, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) presentava el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, en un acte conjunt amb els corresponents vicerectors de Política Lingüística de les universitats públiques valencianes. L’acte tingué lloc a la seu central d’ACPV a València, l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), i aixecà una important expectativa, tant per la implicació de les universitats com per la novetat de la proposta.

ACPV feia en aquell moment un balanç necessari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), i arribava a la conclusió que el temps transcorregut (la LUEV fou promulgada el 1983!) i l’evolució de les circumstàncies (amb canvis tan importants com l’emergència del món digital, inexistent en aquell moment) i de la societat valenciana (que és evident que ha madurat molt, d’ençà els anys de l’anomenada Transició), demanaven una nova llei: la LUEV havia permés fer un camí, però havia envellit i era ja insuficient per a continuar avançant.

Però més enllà del balanç, ACPV assumí la responsabilitat de fer una proposta positiva, i per això endegà un treball amb les universitats públiques valencianes per a elaborar els criteris per a una llei, de manera consensuada i amb l’aval acadèmic universitari. I respectant sempre i en tot moment l’àmbit estricte del nostre poder legislatiu: és a les Corts Valencianes, representants de la sobirania popular valenciana, a qui li correspon elaborar les lleis. Per això, ACPV i les universitats proposarìem uns “Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”.

La novetat fonamental consistia en la proposta d’una nova llei, que ACPV i les universitats vam batejar “d’igualtat lingüística”, per a subratllar l’objectiu fonamental: garantir la no discriminació per raó de llengua i la igualtat dels valencians i valencianes davant la llei, independentment de quina de les dues llengües oficial desitgen usar. En aquest sentit, la proposta superava la restricció de l’àmbit de l’ensenyament marcada per la LUEV, i remarcava que calia garantir aquella igualtat en tots els àmbits d’ús social (com d’altra banda correspon a un estat democràtic de dret: ser garantia de la igualtat entre els seus ciutadans).

La proposta fou rebuda amb expectativa i interès, i fou progressivament assumida i feta pròpia per més agents socials, de manera que ha esdevingut la direcció estratègica consensuada en tot el moviment social per la llengua. Tenim, per tant, una proposta positiva, amb aval acadèmic i consensuada, que marca un camí.

El canvi de cicle electoral ha permès que durant la present legislatura s’hagen fet passes positives en favor de la igualtat lingüística: el decret d’usos administratius i el reglament de l’oficina de drets lingüístics són destacables en aquest sentit. Però l’Acord del Botànic ha mostrat en aquest àmbit insuficiències, tot i que la majoria social del poble valencià mostra una maduresa que és lluny dels interessos partidistes de continuar alimentant un conflicte artificial que les noves generacions veuen molt lluny. Que continue sense aprovar-se la reforma de la llei de la funció pública que garantesca la competència lingüística a l’hora d’accedir a la condició de funcionari, malgrat el consens social existent entorn de la proposta, és una prova evident.

Per això, en el tram final de la legislatura i davant la proximitat d’una nova convocatòria d’eleccions autonòmiques, ACPV entén que és l’hora de fer balanç, d’una banda, i d’apuntar reptes de futur, d’altra. I és en aquest sentit que la nostra entitat i les cinc universitats públiques valencianes hem creat un grup de treball per posar al dia aquella proposta: perquè continua sent necessària una llei d’igualtat lingüística, tal com vam proposar ara fa 3 anys.

Avui, dijous 22 de març, el grup de treball (format per representants de la Secció de Política Lingüística d’ACPV i el secretari de la nostra Junta Directiva, i els tècnics nomenats formalment pels vicerectorats de les 5 universitats per aquesta primera reunió) ens hem reunit per a iniciar la tasca de balanç i proposta. La reunió ha tingut lloc en la Universitat de València, que ens ha acollit com a símbol de suport i implicació, i continuarà les properes setmanes, amb esperit positiu, constructiu i propositiu.

 

 Document  Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüísticaEtiquetes: ACPV Erasmus + igualtat igualtat lingüística llei igualtat lingüística política lingüística Territorial Languages as a Employability Tool for Adult people Universitat

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de