Acció Cultural i les universitats valencianes apunten els objectius en política lingüística i cultural que cal concretar en el final de legislaturaL’entitat i les universitats presentaran un manifest conjunt de balanç, dimarts 26 de juny a les 19h en un acte a l’edifici Octubre

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les cinc universitats públiques valencianes vam constituir l’any 2015 un grup de treball amb l’objectiu de dissenyar propostes de política lingüística i cultural, amb aval acadèmic i social, que ens ajuden a avançar cap a la plena igualtat lingüística. El canvi de cicle social i polític permetia albirar la possibilitat d’avançar en la dignificació de la llengua i la cultura després d’anys de maltracte i persecució, però alhora ja no era suficient la simple reivindicació: calia pensar i dissenyar programes coherents amb propostes concretes i positives que al mateix temps tingueren en compte el context i la realitat d’on venim i, per tant, foren possibles.

 

Va ser amb aquest objectiu que ACPV inicià aquest treball amb les universitats. El primer objectiu fou redefinir el discurs i l’estratègia, i és per això que introduirem els conceptes d’“igualtat lingüística” (que situa la política lingüística en termes de ciutadana i drets civils i, per tant, apunta a la reivindicació de la no discriminació per raó de llengua i al deure de l’administració de garantir condicions d’igualtat als ciutadans que parlen qualsevol de les dues llengües oficials) i “competència lingüística” (es tracta de garantir, conseqüentment, que el personal de l’administració pública siga competent en les dues llengües oficials, amb nivells de competència diferents segons la plaça i nivell): no volem discriminació ni volem incompetents, sinó igualtat i capacitat.

Posteriorment, hem consensuat criteris, propostes d’actuació i pronunciaments, hem redactat documents i hem fet actes públics. Sempre atenent als objectius, però també a la realitat de partida, i a la diversitat territorial i sociolingüística del nostre país, amb l’objectiu de crear consensos, sumar voluntats, i avançar des del convenciment.

D’aquesta manera, ACPV i les universitats hem creat un grup de treball estable que ja té l’encàrrec de continuar avançant en el disseny de propostes positives i possibles, pensant en un programa de política lingüística i cultural que vaja més enllà de posar fi a les actuacions més negatives: en afortunada imatge sovint usada, cal començar a pensar no només a desenrunar i netejar el solar que hem rebut després d’anys de males polítiques, sinó a construir un nou edifici, amb uns fonaments sòlids i ben dissenyats.

Però ara, en aquest moment concret, encarem la part final de la legislatura, i ACPV i les universitats volem fer públic balanç d’allò en què hem pogut avançar, i remarcar també allò que s’ha iniciat però que cal acabar de concretar: la reciprocitat de les emissions de les nostres ràdios i televisions, la competència lingüística en la funció pública, la col·laboració cultural entre territoris, i l’atenció especial a la diversitat del nostre sud.

Per això, us convidem a assistir a l’acte públic que ACPV i les universitats farem el proper dimarts 26 de juny a les 19 h a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC). Un acte excepcional que uneix la força de les universitats i la societat civil per a presentar una proposta conjunta. 


Etiquetes: ACPV Erasmus + igualtat igualtat lingüística llei igualtat lingüística política lingüística Territorial Languages as a Employability Tool for Adult people Universitat

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de