ACPV considera que el TSJ actua contra la igualtat lingüística i discrimina el valencià


logo-acpv-roig

Amb l’anul·lació d’11 articles del Decret 6/2017 de la Generalitat Valenciana el TSJ pren una postura partidista

ACPV considera alarmant la creixent tendència d’una part significativa del poder judicial que pretén corregir l’acció legislativa de les Corts i, per tant, de la sobirania democràtica

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha tingut coneixement de la notícia que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha anul·lat 11 articles del Decret 6/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l’ús del valencià per part de l’administració. Els articles anul·lats fan referència a l’atenció a la ciutadania (presencial, telefònica i telemàtica), a la comunicació i notificació d’expedients, a la retolació informativa de les dependències de la Generalitat, a les comunicacions entre treballadors públics, a publicacions i publicitat institucional, a la contractació pública, a la senyalització de carreteres i camins i a les comunicacions amb els territoris del nostre àmbit lingüístic.

El TSJ afirma que, en tots els casos esmentats, “el Decreto impugnado contraviene el sistema de fuentes determinado en la Constitución, aparte de no respetar el principio de jerarquía dentro del subsistema normativo autonómico valenciano”, la qual cosa vol dir que, segons el TSJ, el valencià no pot ser la llengua pròpia, primera o preferent de l’administració valenciana i, per tant que l’atenció a la ciutadania, la notificació d’expedients, etc., la Generalitat no pot realitzar-la en valencià exclusivament, ni tan sols en el moment inicial de l’atenció.

ACPV rebutja frontalment la postura del TSJ, perquè es posiciona juntament amb el PP en la decisió d’impedir la dignificació del valencià com a llengua pròpia del poble valencià i pretén mantenir-la en l’estatus de llengua secundària.

Cal, a més, tenir molt present que l’aplicació del Decret no havia provocat cap problema ni conflicte, més enllà del recurs polític i partidista del PP, que busca, com sempre, crear un conflicte artificial i divisions i enfrontaments dins la societat.

ACPV veu amb alarma la pretensió d’un sector significatiu del poder judicial de qüestionar la sobirania popular representada per les Corts Valencianes i el Consell i de corregir les seues legítimes i democràtiques decisions, alterant el fràgil equilibri de la divisió de poder que caracteritza una democràcia avançada.

Per tot això, ACPV reafirma la seua voluntat de continuar defensant el valencià i, juntament amb la majoria del poble valencià expressada en el nostre parlament, les Corts, buscar vies de resposta positiva per a continuar avançant en aquest camí.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de