Fa 8 anys el Govern del PP va forçar el tancament il·legal de TV3 al País ValenciàL’actual Govern valencià ha mantingut la censura imposada pel PP

El 17 de febrer de 2011, avui fa exactament 8 anys, es van tancar els darrers repetidors que emetien TV3 al País Valencià. Amb motiu d’aquest aniversari, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) constata públicament:

1.- El tancament fou producte d’una acció il·legal del Govern valencià del PP. Tal com el Tribunal Suprem va fallar, el Govern valencià no tenia potestat legal per a tancar les emissions de TV3 al País Valencià. Cal recordar que ACPV vam guanyar totes les sentències, i que els tribunals sempre ens van donar la raó. Però sembla que la qualitat democràtica d’aquest país és tal que és possible que un Govern incomplesca la llei sense conseqüències, i que tenir la raó legal no servesca de res. Perquè el fet és que, 8 anys després, un fet que el Tribunal Suprem va declarar il·legal no ha estat revertit.

2.- ACPV no pot reobrir els seus repetidors, perquè els equips estan obsolets. Els equips que permetien la recepció i emissió del senyal de TV3 han estat tancats i precintats durant aquests 8 anys. Es tracta d’equips d’alta tecnologia que, passats 8 anys, són a dia d’avui obsolets. I comprar equips nous significa una inversió que ACPV no pot assumir, ni tampoc creiem que tinga sentit en aquest moment: ara cal que es complesca la llei i, per tant, s’execute la reciprocitat de les emissions de TV3 i À Punt.

3.- L’actual Govern valencià ha mantingut la censura imposada pel PP. El Govern encapçalat pel president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra no ha revertit un acte il·legal comés per l’anterior executiu valencià, ni ha executat un acord de les Corts valencianes (les quals van aprovar en sessió plenària l’acord de reciprocitat de TV3 i la ràdio i televisió valencianes, essent president Alberto Fabra). A l’inici de la legislatura la raó adduïda era que calia esperar a l’obertura de la nova ràdio i televisió valencianes per a executar la reciprocitat, però ja fa mesos d’aquesta obertura, i continuem esperant a que el Govern valencià revertesca una censura del PP.

4.- És possible tècnicament veure TV3 sense un segon múltiplex. El que es coneix com a “múltiplex estadístic” permet la recepció d’un canal més a través del múltiplex que actualment té concedit el Govern valencià. Per tant, ara mateix no seria possible rebre al País Valencià la totalitat dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA) i IB3, però sí rebre’n un, TV3. ACPV ha demanat en públic i en privat al Govern valencià, i de forma reiterada, que mitjançant el múltiplex estadístic permeta la recepció de TV3, alhora que reclame al Govern espanyol un segon múltiplex per a fer efectiva una reciprocitat plena: això evidenciaria la voluntat real del Govern valencià de posar fi a la censura de TV3, i alhora assenyalaria la responsabilitat del Govern espanyol en fer possible la reciprocitat plena. Però cal que el Govern valencià tinga la voluntat política de permetre la recepció de TV3.

5.- ACPV reclama al Govern valencià l’execució de la reciprocitat de TV3 i À Punt. Perquè, en definitiva, fer efectiva la recepció de TV3 al País Valencià significaria revertir un acte il·legal del Govern del president Camps, complir amb un manament de les Corts valencianes, i permetre la lliure elecció de cada persona respecte al que vol o no vol veure (perquè per a poder elegir, s’ha de tenir l’opció real de fer-ho). No hi ha cap raó per a no fer-ho, com no siga la cessió al xantatge de l’extrema dreta, amb un cost de credibilitat per a qui deia o feia una cosa en l’oposició, i fa la contrària quan governa: només cal recórrer a l’hemeroteca per a veure les fotos de qui estava en la manifestació d’abril de 2011 darrera de les pancartes que demanaven la reobertura de TV3, o les declaracions públiques en el mateix sentit.

8 anys després, només reclamem el compliment de la llei, el respecte a les sentències del Tribunal Suprem i als acords de les Corts valencianes, i la no acceptació a la pràctica d’actes il·legals. I és particularment pertinent recordar la importància de la coherència política en un context en el qual la dada més destacada no és tant el creixement real de la dreta, com la desmobilització de sectors socials que haurien de donar suport actiu a polítiques de canvi. Potser una part important de la responsabilitat d’aquest fet no és dels votants.


El que diuen els mitjans

 

ARA – Acció Cultural denuncia que, vuit anys després del tancament, el govern valencià no ha recuperat el senyal de TV3 

Diari La Veu – Acció Cultural reclama al Consell la reciprocitat de TV3 i À Punt 8 anys després del tancament dels repetidors 

El Temps – TV3 al País Valencià: la desconnexió permanent 

Europa Press – Acció Cultural reclama al Consell la reciprocidad de TV3 y À Punt cuando se cumplen 8 años del cierre de los repetidores 

La Vanguardia – Reclaman la vuelta de TV3 a Valencia a los 8 años del cierre 

Levante – Acció Cultural denuncia que TV3 lleva vetada ya ocho años 

SER – Acció Cultural pide al gobierno valenciano que se reabran las emisiones de TV3 en la Comunitat

Official Press – Acció Cultural reclama al Consell la reciprocidad de TV3 y À Punt cuando se cumplen 8 años del cierre de los repetidores 

València Extra – Acció Cultural reclama al Consell la reciprocitat de TV3 i À Punt quan es compleixen 8 anys del tancament dels repetidors 

Vilaweb – Acció Cultural reclama al Consell la reciprocitat de TV3 i À Punt quan es compleixen vuit anys del tancament dels repetidorsAmb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació