Acicom organitza una trobada gamer a València amb la col·laboració d’ACPVQuin és l’espai del valencià en el gaming i els e-sports?

La trobada convida a jugar (i pensar) els videojocs en valencià.

La salut d’una llengua passa sobretot pel seu ús social. El coneixement és una condició necessària, però no suficient, com mostren totes les xifres: el coneixement del valencià ha pujat en les darreres dècades, però el seu ús social en el millor dels casos està estancat, quan no en retrocés en determinats territoris i àmbits. Per tant, l’ensenyament ja no és un instrument suficient: cal dissenyar estratègies per a potenciar el seu ús.

I en aquest sentit, les generacions joves i els àmbits digitals són un repte fonamental, que no podem perdre, si volem garantir el futur. El valencià ha trobat espais propis en la literatura, la música, la informació o l’ensenyament però el repte digital de la presència del valencià a Internet encara està per pensar i construir.

En aquest sentit, la col·laboració entre l’Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom) i Acció Culturaldel País Valencià (ACPV) per a organitzar una Trobada Gamer a València (el dissabte 15 de juny per la vesprada, a partir de les 17 hores, al cèntric edifici Octubre) vol començar a obrir un camí per al valencià en el món dels videojocs en particular i de les pantalles en general.

Es tracta d’una proposta novedosa, però la nostra obligació no és repetir allò que sempre hem fet simplement, sinó fer balanç de resultats i reptes, i mantenir allò que encara és necessari i produeix resultats, deixar de fer allò que ja no pot donar més avanços, i fer coses noves que facen front a reptes i necessitats noves (perquè són realment noves o perquè no les havíem enfrontat fins ara). Per això, entenem que és una proposta necessària: perquè el valencià ha de ser un instrument de comunicació útil per a les generacions més joves, i per tant ha de ser –també- la llengua dels videojocs i les pantalles.

Per al president d’Acicom José Ignacio Pastor «el valencià es juga el futur amb la seua presència en les pantalles. El valencià no pot quedar-se atrapat a les aules, ha d’eixir i viure amb naturalitat en tots els àmbits de la vida i molt especialment els relacionats amb l’oci, l’entreteniment. Nosaltres som una associació de ciutadania i comunicació i per tant el nostre àmbit es la comunicació entesa com un fenomen general i pensem que el valencià pot tindre més recorregut del que té a hores d’ara especialment a Internet. Els xiquets valencianoparlants han de poder jugar i tindre referents en la seua llengua. Sabem que és una experiència pionera i quasi experimental però pensem que val la pena intentar-ho».

«Quan Acicom ens va proposar la idea no vam dubtar a col·laborar-hi. Fa anys que Acció Cultural va començar un camí semblant amb la música en valencià, amb els Tirant de Rock, i ara tenim fins i tot festivals de música complets en valencià, i hi ha cançons i grups que formen part de l’imaginari col·lectiu de la gent més jove amb naturalitat i normalitat. És un repte interessant intentar entrar en un món com és el del gaming des de la perspectiva lingüística. Però també pense que la perspectiva social ha d’estar present. Hi ha moltes famílies que miren els videojocs amb preocupació i la trobada té una part de sensibilització i pensament» explica elsecretari d’Acció Cultural del País Valencià Toni Gisbert.

La Trobada Gamer consistirà en un campionat de Clash Royale i diverses partides contra el youtuber i gamer «Eldelabarrapan» que compta amb 246.000 followers a Youtube. També tindrem la possibilitat de compartir experiències i un partides amb el canal valentuber de gaming PlisPlay. Finalment, la trobada incorpora una xarrada per a famílies sobre consum responsable de videojocs on mares, pares, iaios, iaies, fills i filles pensarem en plural sobre com les pantalles ens estan afectant socialment i com és possible divertir-se i jugar amb equilibri i trellat.

La Trobada Gamer està dins del projecte de promoció del valencià en àmbits digitals que porta endavant Acicom en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports que pretén visibilitzar amb més intensitat l’ús del valencià en Internet. Per a això es treballen aspectes com ara l’ús del valencià en la pantalla (sistema operatiu), youtubers en valencià, gaming en valencià, podcast en valencià, mems en valencià i xarxes socials en valencià.  


Etiquetes: ACICOM ACPV joves Trobada Gamer

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de