Celebrem els Premis de l’AELC als Escriptors ValenciansEl passat divendres 14 de juny l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va lliurar els Premis de la Crítica als Escriptors Valencians en un acte celebrat a València, a la nostra seu, l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), amb la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

Vicent Usó, Ramon Ramon, Àngels Gregori, Maribel Bayona, Anna Boluda i Ximo Cerdà van ser els guardonats amb els XXIX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, que reconeixen les millors obres publicades durant el 2018. El cantant Miquel Gil va ser reconegut amb el Premi Difusió de la literatura que atorga la Junta Directiva de l’AELC al País Valencià. A més, durant l’acte es va homenatjar l’escriptora Àngels Moreno Vercher.

L’acte pretén visibilitzar la força de la nostra literatura, tant en quantitat de llibres publicats com en la qualitat de les obres. En representació de les nostres institucions, hi van assistir la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el president de les Corts, Enric Morera, i el secretari autonòmic d’Hisenda Francesc Gamero. Per part de l’AELC hi era la vicepresidenta per al País Valencià, Gemma Pasqual, i els membres de la seua Junta Núria Cadenes i Lliris Picó, en representació de la Junta d’ACPV el president Joan F. Mira, el secretari Toni Gisbert i la vocal Anna Gascon.

Com en cada edició, un jurat format per escriptores i escriptors que no han publicat res durant l’any anterior han escollit la millor obra entre les diverses categories: narrativa, assaig, poesia, teatre, literatura infantil i literatura juvenil. Enguany el jurat ha estat format per Silvestre Vilaplana, Hèctor Serra, Pere Císcar i Maria Dolors Pellicer en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil; i per Gemma Miralles, Salvador Company, Xavier Aliaga i Adolf Piquer en les categories de narrativa, assaig i teatre.

El premi de narrativa ha estat per a l’obra de Vicent Usó El paradís a les fosques (Bromera), distingida “per la solidesa de la proposta, la rodonesa de la seua estructura i per la capacitat de relacionar literàriament els conflictes del passat amb la problemàtica de la realitat contemporània”. En la modalitat d’assaig el guardó ha estat per a Ramon Ramon, pel dietari Llum a l’atzucac (Bromera). El jurat hi destaca “la qualitat de la prosa, la capacitat de colpir a través d’un despullament intel·lectual i existencial i el joc de referències culturals, que relaciona el nostre àmbit amb la millor tradició intel·lectual europea”. El premi de poesia ha estat per a l’obra d’Àngels Gregori Quan els grans arbres cauen (Bromera), per “la seua poètica de l’experiència, amb gran domini formal”, i perquè és “una obra aguda, intel·ligent i amb molta gràcia en el maneig de la intertextualitat”. La millor obra de teatre de l’any 2018 ha estat per a Maribel Bayona amb L’orquestra del silenci (Generalitat Valenciana), per “l’habilitat per trenar una comèdia enigmàtica amb un llenguatge propi tot emprant diferents manifestacions artístiques per arribar a una composició singular i atractiva”. El premi en la modalitat de literatura juvenil ha estat per a Anna Boluda, amb la novel·la Res a amagar (Tabarca). El jurat considera aquesta obra mereixedora del guardó per “esperonar la reivindicació per la igualtat i els drets LGTBI tot situant-nos davant de dues històries que ofereixen un mirall generacional bastit amb una escriptura que atrapa el lector”. I el premi de literatura infantil ha estat per a l’obra de Ximo Cerdà Un mocador de pirata (Bromera), “per la manera com s’afronta un tema dramàtic sense estridències, amb tacte, amb humor i fent emprar el poder guaridor de la fantasia”.


Etiquetes: ACPV AELC premis Premis Critica

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de