La Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística exigirà als partits polítics compromisos concrets davant les pròximes eleccions generalsLa Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística, integrada per diverses associacions culturals dels altres territoris de l’estat amb llengua pròpia, s’ha reunit aquest dijous a València per tal d’avançar en l’elaboració d’una proposició de llei que garantisca el ple reconeixement legal de la realitat plurilingüe i la no discriminació de cap persona per raons de llengua.

A la reunió, celebrada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, han assistit representants d’Acció Cultural del País Valencià, la Plataforma per la Llengua, Ciemen, A Mesa pola Normalización Lingüística (Galícia) i Kontseilua – Euskaren Gizarte Erakundeen (País Basc). També formen part d’aquesta entitat, que es va constituir el passat mes d’abril, Òmnium Cultural, Nogará (Aragó) i Iniciativa pol Asturianu.

La Plataforma ha acordat que, davant la convocatòria electoral del pròxim 10N, demanarà als partits polítics que assumisquen els principis d’igualtat lingüística per garantir una societat justa, realment plural i democràtica, amb drets i deures efectivament iguals per a tots i no només per a aquells que utilitzen el castellà.

La Plataforma treballa en la redacció d’un programa de reformes legals i institucionals per garantir la igualtat de les llengües no castellanes amb el castellà. El 45 per cent dels ciutadans de l’Estat Espanyol viuen en territoris amb una llengua pròpia.

«Som milions les persones que volem parlar en la nostra llengua amb total normalitat, amb total llibertat, en les mateixes condicions que qualsevol ciutadà pot fer-ho en castellà, cosa que actualment no és possible», ha afirmat el secretari general d’ACPV, Toni Gisbert.

Abans que acabe octubre, la Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística presentarà a Madrid, en un acte unitari, el seu manifest, que recorda que «vivim en un estat que parteix d’una tradició monolingüe en l’administració de l’estat i ha de ser conscient de la situació de discriminació a la qual han estat sotmesos els parlants de les llengües minoritzades i generar polítiques actives de recuperació de la seua dignitat i autoestima». També es presentarà el nou web de la plataforma, on estarà allotjat el manifest en català, èuscar, gallec, asturià i aragonès, així com i un formulari perquè qualsevol persona o entitat s’hi puga adherir.


Etiquetes: ACPV Ciemen Iniciativa pol Asturianu Kontseilua Nogará Òmnium Plataforma Estatal per la Igualtat Lingüística Plataforma per la Llengua

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de