La Plaça del Llibre torna a inundar València de literatura amb més de 60 activitats i 52 editorials participantsEl gran encontre de la producció editorial en valencià celebra la 7a edició a la plaça de l’Ajuntament del 30 d’octubre al 3 de novembre.

Al llarg dels darrers anys, la Plaça del Llibre s’ha consolidat com el gran aparador tardorenc de la literatura escrita en valencià. Un punt d’encontre per als amants de la lectura que celebrarà la 7a edició a la plaça de l’Ajuntament  del 30 d’octubre al 3 de novembre. En aquesta ocasió, les editorials seran les principals protagonistes, amb més de 50 empreses participants. L’encontre ha sigut presentat aquest dimecres, 23 d’octubre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i ha comptat amb la presència de Carmen Amoraga, Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat; Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL; Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià; Eva Terol, representant d’Acció Cultural del País Valencià; Gemma Pasqual, vicepresidenta pel País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Jordi Martínez i Carrasco, com a representant de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València;  Vicent Font, d’Escola Valenciana, i  Nacho Larraz, president del Gremi de Llibrers de València.

Durant les cinc jornades de la Plaça, els visitants no solament podran descobrir nous títols per a omplir les prestatgeries, sinó que també podran gaudir de les més de 60 activitats programades: taules redones, presentacions de títols, trobades amb alguns dels 67 autors participants, espectacles infantils… Així, Eva Terol ha festejat que la Plaça del Llibre com “el resultat d’un treball col·laboratiu, en xarxa i que suma, que cada vegada aglutina a més entitats col·laboradores”. En aquest sentit, ha explicat que la iniciativa, que aquest any celebra la primera edició a Castelló i la 4a a Alacant, “no renuncia a expandir-se a més ciutats valencianes en les pròxims anys”. Per la seua banda, Carmen Amoraga, ha ressaltat la importància del fet que les institucions “recolzen sempre les iniciatives a favor de la nostra llengua i la nostra cultura”.

Segons Jesús Figuerola, la celebració de la 7a Plaça del Llibre suposa “una alegria i una festa” per tres motius: “la normalitat que hem assolit com a activitat que potencia la literatura en valencià; la consolidació d’un projecte de vertebració del territori, i la demostració de la vitalitat de l’edició en la nostra llengua, amb més de 10.000 títols publicats a l’any”.  “Tenim una llengua viva i una producció literària de molta qualitat”, ha afegit el president de FULL, per qui la Plaça constitueix “la major llibreria del món en la nostra llengua”. A més, ha recordat que en les edicions passades, la Plaça va ser “un èxit en públic, amb més de 15.000 visitants en 2018, i vendes, no en va, l’última edició va rondar els 5000 exemplars venuts en 4 dies”. Igualment, Gemma Pasqual, ha explicat que la Plaça de 2019, “té més autors que mai i ens sentim més recolzats que mai”. A més, ha destacat “l’empoderament de les dones i el treball de visibilització de les dones escriptores”.

“Amb la Plaça, tenim un aparador enorme per a mostrar la força de la nostra producció editorial, que és molt variada i abasta tot tipus de matèries”, ha apuntat Àfrica Ramírez. Així, ha ressaltat que el projecte compta aquest any amb 52 editorials participants: valencianes, però també catalanes, balears i, fins i tot, basques i galegues. A més, ha destacat que enguany, la Plaça acollirà el Literary Market 19, un  encontre professional de compravenda de drets internacional amb el suport de l’IVACE. “Les editorials valencianes són empreses molt dinàmiques i amb molt potencial”, ha conclòs Ramírez, qui ha indicat que la Plaça s’ha establit “com un punt de venda i, per tant, les editorials cada vegada preparen més novetats per a aquestes dates”. D’altra banda, Nacho Larraz ha subratllat “el paper dels llibrers com a agents culturals, com a guies i prescriptors de títols”. I ha recordat que la Plaça suposa un aparador tant de novetats editorials com de llibres de fons. A més, ha indicat que la Plaça constitueix una oportunitat “per fer indústria, per fer cultura”. “El xiquet s’ha fet gran”, ha resumit sobre el desenvolupament de la Plaça al llarg dels darrers anys.

Presentacions, xerrades, recitals…i molt més

Dins de la programació de la Plaça del Llibre de València, que compta amb vora 60 expositors, destaquen taules redones temàtiques, com El valencianisme polític, Memòria històrica a la literatura valenciana o Llibres per a educar en igualtat. També serà l’espai per a donar a conèixer les novetats editorials de la temporada. Així, Balandra presentarà Les petjades del temps, les memòries de l’editora Rosa Serrano, amb una conversa amb la seua autora, qui acaba de rebre l’Alta Distinció de la Generalitat. Altres títols presentats seran Ventalls de paper (Bullent), La pilota grossa (Edicions 96) o Vides de vidre (Onada). Igualment, durant el divendres 1 de novembre, dia dedicat a la poesia, la Institució Alfons el Magnànim presentarà Poesia completa, de Marc Granell, i Primera Soledad, de Vicent Andrés Estellés. El mateix dia, l’APPEC Editors de Revistes i Digitals i la revista Esguard realitzaran una entrevista pública a Ferran Torrent on parlarà, entre d’altres, de la seua nova novel·la Poder contar-ho (Columna Edicions). Com ha explicat Vicent Font, la Plaça també retrà homenatge a Carme Miquel, la docent, acadèmica i activista pel valencià que ens va deixar el proppassat mes de juny, amb un acte on es presentaran dos llibres editats per Escola Valenciana i que compten amb la seua participació: 10 de dones, que Miquel va prologar, i 10 de 2, que inclou un relat seu.

La Plaça vol ser un espai de referència per als professionals del món del llibre. En aquest context, el 31 d’octubre, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) organitza Connectem: professionals de la informació a la Plaça del llibre, una jornada de xerrades entre bibliotecaris i bibliotecàries de diferents tipologies de biblioteques per a acostar visions diferents i trobar punts en comú. El 2 de novembre l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana organitza una sessió de micro obert on es llegiran textos dels socis. Només un dia després, el 3 de novembre, tindrà lloc el recital poètic Marc Granell a l’illa secreta, a càrrec de l’actor Francesc Anyó i el cantant Andreu Valor.

Respecte a la programació infantil, inclourà presentacions de títols com Empar, la becadeta i el ‘patiarcat’ (Bromera),  El cel és blau (Tàndem) o Contem històries de dones d’ací II (Vincle), amb 21 biografies de dones valencianes. A més, entre les activitats adreçades als més menuts, destaquen les actuacions musicals com la de Dani Miquel i Els ma-me-mi-mo-músics, que ompliran de cançons el cor de València el 2 de novembre.

La literatura té premi

Com cada any, la programació d’activitats de la Plaça del Llibre de València —que tindrà lloc del 30 d’octubre al 3 de novembre—  inclou el lliurament dels Premis Plaça. En aquesta edició, els guardonats en l’encontre literari seran Jaume Pérez-Montaner, Premi 2019 a la Trajectòria Literària; Rosa Serrano, el Premi a la Trajectòria Editorial, i la Societat Coral El Micalet, Difusió de la Cultura Valenciana. El lliurament dels guardons d’aquesta edició tindrà lloc el 30 d’octubre al Centre Cultural Octubre, i anirà seguit del tradicional sopar literari, obert a totes aquelles persones que hi desitgen assistir.

Aquest gran aparador de la literatura en valencià també vol prestar especial atenció a l’estudiantat de València. Per això, també inclou un programa específic d’activitats escolars adreçades als diferents nivells educatius, des de l’educació infantil fins al batxiller. Tertúlies amb els autors, tallers i sessions d’animació lectora són algunes de les propostes que permetran a l’alumnat gaudir de la paraula escrita. “Vora 700 alumnes passaran per la Plaça per participar en les activitats concertades per a escolars. Enguany, a més, “se sumen els alumnes de la Universitat Popular de València”, ha apuntat el responsable del programa Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana, Vicent Font. I ha recordat la importància de “la implicació de les escoles en la promoció de la lectura en valencià”, ja que “sense lectura no hi ha escriptura possible”.

A més, amb motiu de la celebració de la Plaça del Llibre —que tindrà lloc al cap i casal del 30 d’octubre al 3 de novembre—, la Fundació Full i EMT València han convocat la segona edició del concurs de microrelats Amb EMT a la Plaça. Per a participar, els interessats han de publicar en Twitter, amb el hashtag #EMTalaPlaça19, una narració original i en valencià que continue el següent fragment del llibre L’oblit, de Jaume Pérez-Montaner: “La ciutat s’estenia al sol amb vestit de diumenge. Una bafarada d’aire calent i apegalós et saludà en creuar la porta entreoberta del carrer…”. El text complet forma part de l’antologia Defensa d’una forma. Poesia completa 1976-2018 (Alfons el Magnànim, 2019), que serà presentat durant  la Plaça.

La Plaça del Llibre de València està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes, el Ministeri de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Ajuntament de València, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i la Universitat de València.


Etiquetes: ACPV AELC FULL Plaça del Llibre València

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de