XVI Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2019Dimarts 5 de novembre de 2019, la delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida va fer públics els noms de les persones i entitat guardonades amb els XVI Premis Joan Baptista Basset.

Aquests premis nasqueren l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, el nostre patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. La seua tasca social i cívica mereix un gest en positiu d’agraïment per tot allò aconseguit i també d’encoratjament per emprendre projectes de futur.

En aquesta edició, les persones i l’entitat guardonades són:

Dora Tortosa Vañó
Premi J. B. Basset a la trajectòria associativa i per l’empoderament de la dona

Vicent Enric Belda
Premi J. B. Basset a la trajectòria literària i en valencià

Grup de danses de Quatretonda
Premi J. B. Basset a l’entitat compromesa amb la cultura i la tradició

Joan Mira Sarrió
Distinció Empar Granell 2019

DORA TORTOSA

Gran veterana del moviment associatiu ontinyentí, va ser durant 25 anys presidenta de l’Associació d’Ames de Casa Tyrius. Amb ella va contribuir a la consecució de reivindicacions socials i millores en els serveis públics a la ciutat i, sobretot, a posar de relleu el paper actiu de les dones en la societat valldalbaidina. Fundadora i actual presidenta de l’Associació de Malalts Crònics d’Ontinyent, continua ara la seua tasca en la lluita perquè les persones dependents o amb necessitats especials de cures i atenció tinguen una vida digna. Remarcable és també la seua faceta artística com a aficionada al teatre i escriptora de sainets, dedicació que moltes vegades li ha servit per catalitzar i enfortir dos dels aspectes fonamentals que tant han caracteritzat la seua llarga trajectòria social: l’empoderament femení i la sororitat.

VICENT ENRIC BELDA

Professor de valencià a l’IES l’Estació d’Ontinyent, aquest escriptor agullentí és un autèntic compromés en la producció literària per a les generacions més joves de la nostra comunitat lingüística. Amb set novel·les a les esquenes i algunes obres de narrativa curta, la narrativa infantil i juvenil ha sigut el seu fort i els gèneres de terror i misteri els seus preferits per a la creació. Des que l’any 1998 publicara la seua primera novel·la L’estirp de l’horror la qualitat dels seus treballs ha sigut reconeguda amb més d’una desena de premis literaris. De fet, l’any 2008, la seua segona novel·la La llegenda de l’amulet de jade va ser seleccionada per al prestigiós catàleg internacional White Ravens com una de les obres infantils i juvenils més destacades d’aquell any a nivell mundial. Després de la publicació del seu últim treball Unes veus a l’altra part del mur, aquest mateix any, el prolífic autor de la Vall d’Albaida ens promet futures i interessants noves produccions.

GRUP DE DANSES DE QUATRETONDA

A finals dels anys 70 del segle passat naixia aquest col·lectiu a Quatretonda amb la vocació de recuperar una de les expressions artístiques i populars que més ens identifiquen com a valencianes i valencians: les danses i balls tradicionals dels nostres pobles. Com a grup fundador de la Festa de la Dansà, van ser amfitrions de la primera edició l’any 1978 del ja acostumat aplec de danses de la Vall d’Albaida i, amb l’objectiu de consolidar la vitalitat de l’entitat i dels seus balls, crearen poc més tard una escola pròpia de dansa i rondalla. Des d’aleshores, generació rere generació han ampliat el seu repertori dansador i, sobretot, les seues experiències. Amb més de quaranta anys d’existència, es compten per desenes les seues participacions en fires, festes i festivals de cultura popular arreu del territori i, fins i tot, fa temps que van traspassar fronteres. El grup és un habitual del festival de cultura europeu Europeade, amb el qual han viatjat a gran quantitat de països i han mostrat amb orgull els balls propis de la nostra comarca.

Distinció Empar Granell 2019

Un element indispensable en aquests premis és l’entrega de la Distinció Empar Granell, guardó que va nàixer amb una doble finalitat: recordar la figura de l’estimada mestra Empar Granell i Tormos i reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats o centres educatius que han participat més activament en la celebració de la diada del 9 d’Octubre i la corresponent edició del Correllengua.

Enguany volem atorgar aquesta distinció a Joan Mira Sarrió, jove director del CEIP la Solana d’Ontinyent que any rere any treballa perquè la Flama del Correllengua arribe a l’escola acompanyada d’un seguit d’activitats. Interessat per fer arribar la nostra cultura popular a un divers alumnat, cada 9 d’Octubre promou, entre d’altres coses, l’assistència del Gegant del Rei Jaume I i del Grup de Danses d’Ontinyent, que mostren els seus balls i indumentàries tradicionals als més menuts. Una tasca pedagògica que fa extensiva a cada dia de l’any i que ha portat a aquest col·legi a experimentar una autèntica transformació educativa també en molts altres sentits.

ENTREGA DE PREMIS

Els premis s’entregaran en un sopar-gala el pròxim divendres 15 de novembre al restaurant el Tossal de Montaverner. El preu del sopar és de 20 euros per a públic general i de 18 euros per a socis i sòcies d’ACPV.

Totes les persones que vulguen assistir al sopar hauran de fer les seues reserves al telèfon 629949489 o a l’adreça electrònica valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l’assistència és dijous 14 de novembre.


Etiquetes: Premis Basset Vall d'Albaida

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació