Acció Cultural celebra el Dia de Romania amb un intercanvi cultural amb la comunitat romanesa



Acció Cultural del País Valencià va celebrar el passat 30 de novembre una jornada d’agermanament entre les comunitats romanesa i valenciana, en el marc de la campanya d’acollida lingüística dirigida a aquesta població migrada, i que té com a finalitat donar a conéixer la nostra llengua i cultura a aquests nous veïns i veïnes.

Tot i que fa quatre anys que es va encetar aquesta iniciativa, fins ara, els actes d’agermanament sempre s’havien celebrat a les comarques de Castelló, on més nombrosa és aquesta comunitat, estimada en 52.000 romanesos i romaneses.

Dissabte, però, el hall de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de la ciutat de València es va quedar petit per acollir una celebració que va reunir prop d’un centenar de persones, entre les quals hi havia el cònsol de Romania a Castelló, Dragoș Viorel Tigau.

La data triada no era casual. L’1 de desembre se celebra la Diada Nacional de Romania, que com molt bé va explicar Antoni Royo, exdelegat d’ACPV a Castelló i artífex de les campanyes d’acollida lingüística a les comarques del nord, és el dia en què en la ciutat d’Alba Iulia es va signar la unió de totes les províncies romaneses: Transsilvània, Valàquia, Moldàvia, Bessaràbia i Bucovina.

L’acte d’agermanament, organitzat per Acció Cultural i l’associació romanesa Pro Datina, va començar amb unes breus paraules de benvinguda dirigides per Eva Terol, coordinadora d’Activitats d’ACPV i traduïdes de manera simultània al romanés per Alina Chezan, professora de valencià al Centre Carles Salvador i romanesa d’origen. «Si ens trobem hui ací és perquè volem conéixer-nos un poc més i millor i bastir ponts entre dues cultures i dues llengües que estan més a prop del que puga semblar», va dir Terol.

Tot seguit, el Cor del Centre Instructiu de Benimaclet, dirigit per Gema Morales, va interpretar quatre cançons populars valencianes, i aquest petit concert va tenir la seua correspondència amb l’actuació del Grup Líric Pro Datina, amb Anca Mariana a la veu i Layla Barnat al piano, que van interpretar dues emotives peces inspirades en poemes de Mihai Eminescu.

S’arribava així al moment central de la vetlada, amb la lectura, en llengua catalana i romanesa, d’un grapat de poemes de diverses autores. Per parelles, van anar accedint a l’escenari voluntaris i voluntàries de totes les edats, tant valencians com romanesos, disposats a recitar els versos de Maria Mercé Marçal, Ana Blandiana, Clementina Arderiu, Ileana Malancioiu, Carmeina Sánchez Cutillas i Veronica Micle. Mentre que els i les valencianes van llegir en romanés, les i els romanesos ho van fer en valencià.

Abans de finalitzar l’acte, amb un tast generós de productes típics de les dues gastronomies, el cònsol de Romania, Dragoș Viorel Tigau, va demanar als seus compatriotes que no obliden els seus orígens i que intenten, allà on estiguen, reivindicar la seua llengua i cultura. I va posar com a exemple la comunitat romanesa de la ciutat hongaresa de Gyula especialment activa en la promoció de la seua identitat cultural.

La campanya d’acollida lingüística d’Acció Cultural del País Valencià es completa amb un segon acte d’agermanament amb la comunitat romanesa resident a Castelló, previst per al dia 3 de desembre a la Vall d’Uixó.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de