ACPV reclama la competència lingüística a la Llei de Funció PúblicaL’entitat exigeix al Govern un termini clar per a l’aprovació del reglament que estableix les bases per a exercir la funció pública.

La competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana és una reclamació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) des de fa anys. Tot i que legalment el País Valencià té dos llengües oficials, els parlants d’una, el valencià, patim situacions de discriminació perquè l’administració pública (que teòricament és de tothom que paga impostos, i també teòricament ha de tractar per igual tots els ciutadans) «no entén» el valencià.

La funció pública no és un privilegi, no és un treball privat; és un servei públic. I davant de l’administració, som els ciutadans els qui tenim drets (si més no, en una democràcia). A més, és raonable demanar que l’administració complesca la legalitat i que, conseqüentment, si hi ha dos llengües oficials, siga capaç d’atendre en les dos. Però fins ara, els interessos partidistes antivalencians s’han resistit a perdre privilegis i a deixar de discriminar a la població valencianoparlant del nostre país. Ja és hora que l’administració valenciana respecte la llei, l’oficialitat del valencià i els drets dels valencianoparlants.

Per això, fa anys que ACPV exigim que l’administració valenciana siga competent en la llengua del poble valencià. I que, en conseqüència, es reforme la Llei de la Funció Pública valenciana perquè la competència lingüística plena (això és, el coneixement del valencià) siga una condició per a l’accés a la funció pública i, per tant, per a aprovar l’oposició corresponent. Això es concretaria en dos qüestions: la primera, la inclusió de la plena competència lingüística com a condició per a l’accés a la funció pública; la segona, la fixació d’un termini concret i no ajornable, per a aprovar un reglament per a l’aplicació d’una norma que, sense reglament, quedaria en lletra morta. El reglament hauria de perfilar, senzillament, quin nivell de valencià hauria de tindre qui pretenga accedir a una plaça en la funció pública valenciana, perquè és evident que no totes les places demanen el mateix nivell de coneixement, i no és –per exemple- igual una plaça d’atenció al públic que una que no ho siga, i per tant pot haver nivells de simple domini passiu (entendre’l).

ACPV entén que, passada ja una legislatura completa del canvi polític iniciat el 2015, ja és temps més que suficient per a que els partits que donen suport a l’actual Govern valencià hagueren consensuat i aprovat una norma en aquest sentit. Perquè pressuposem que comparteixen l’objectiu de posar fi a la discriminació de qualsevol persona per raó de llengua, i que entenen que l’administració existeix per a servir la ciutadania, i no a l’inrevés.

ACPV considera del tot urgent i necessari la inclusió de la competència lingüística com a condició per a l’accés a la funció pública valenciana, i que la nova llei considere un termini no ajornable i concret per a l’aprovació del reglament que la regule. Sense el reglament, la llei naixeria coixa, i seria una greu decepció.


Etiquetes: competència lingüística Llei de Funció Pública

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de