‘Chris el suís’, nova projecció dins del cicle Acció Documental +Chris el suís ens descobreix la història del reporter que es va veure atrapat pel conflicte bèl·lic dels Balcans i d’on no en va poder sortir. Tres dècades després de la seua mort, la directora Anja Kofmel investiga els últims dies del seu cosí, i ho il·lustra amb els seus dibuixos i animacions, que combina amb entrevistes a les persones més properes del periodista.

La projecció del documental, que s’emmarca dins del cicle Acció Documental + que promou l’associació ACICOM Ciutadania i Comunicació, tindrà lloc el pròxim dimecres 12 de febrer a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, a les 18:00h. Tot seguit, es realitzarà un col·loqui amb el periodista, editor i escriptor Francesc Bayarri, la tècnica de sensibilització i accions socioeducatives de Moviment per la Pau al País Valencià, Elena Navarro, i Ricard Pérez Casado, exalcalde de València i administrador de la Unió Europea per la ciutat de Mostrar (Bòsnia i Hercegovina).

L’entrada és lliure, però l’aforament limitat. Realitzant la teua inscripció t’assegures que reservarem la teua entrada. Pots fer-ho a través del següent enllaç.Sinopsi

Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar a lluitar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Wütenberg.

A principis del gener de 1992 van trobar el seu cos sense vida prop de Vukovar (Croàcia) uniformat com un mercenari. Segons l’autòpsia que se li va practicar, va morir estrangulat. De fet, unes setmanes abans en Chris s’havia convertit en membre del PIV (Primer Batalló de Voluntaris Internacionals), un grup paramilitar que va ser fundat per Eduardo Rózsa-Flores, “Chico”, que s’encarregava de “netejar” la població sèrbia en les àrees frontereres.

Vint anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el perquè de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l’Anja comença a imaginar com van ser els seus últims mesos de vida. El que comença com una curiositat per entendre les motivacions d’un noi suís de 27 anys que se’n va anar a cobrir una guerra, es converteix en una investigació acurada i personal. Per fer-ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus ex-companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l’ex-terrorista Carlos el Chacal.

La visió que a poc a poc es va creant en l’imaginari de l’Anja Kofmel sobre els últims mesos de vida d’en Chris, es transforma en un món animat molt personal que ens recrea els últims dies d’un jove periodista que es va perdre en la foscor d’una guerra brutal, com si es tractés d’una mort anunciada.

Direcció i guió: Anja Kofmel (2018)
Producció: Samir, Sinisa Juricic, Heino Deckert, Iikka Vehkalahti
Producció executiva: Sereina Gabathuler
Edició: Stefan Kälin
Fotografia: Simon Guy Fässler
Animació: Simon Eltz, Serge Valbert
Música: Marcel Vaid
So: Markus Krohn
Empreses productores: Dschoint Ventschr Filmproduktion AG, Nukleus Film, MA.JA.DE. Filmproduktion, IV Films
Durada: 90’
V.O. subtitulada en català.


Etiquetes: Acció Documental +

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació