Cultura i oci en català per a passar la quarantena del coronavirusEns esperen algunes setmanes d’estada a les nostres llars: la situació per risc de contagi del nou COVID-19 així ho requereix. És la nostra responsabilitat tornar aviat a la normalitat. Mentrestant, et proposem tot un seguit d’opcions per a passar la quarantena del coronavirus d’una forma amena i enriquidora i en la nostra llengua, per descomptat!

#LlibreriesObertes

El sector del llibre engega una campanya per donar futur a les llibreries de proximitat davant la crisi sanitària pel COVID-19. “Llibreries Obertes” vol teixir una xarxa de suport a les llibreries de les poblacions i els barris urbans d’arreu dels Països Catalans, incentivant la compra de llibres per avançat.

Aquesta campanya es tractaria, doncs, d’una mena de projecte de crowdfunding a gran escala que permeta reobrir les llibreries i “aixequen de nou la persiana amb tranquil·litat i serenor”. L’objectiu és clar: cal incentivar la compra de llibres per avançat i, així, ajudar als llibreters i llibreteres a fer front a les despeses ocasionades per la crisi. La proposta implica adquirir els llibres a través del web llibreriesobertes.cat, que seran lliurats als lectors i lectores de mans del seu llibreter o llibretera una vegada l’establiment puga tornar a obrir. Al País Valencià ja s’han adherit a la iniciativa diverses llibreries de València, com ara la Llibreria Fanset, Alcoi o L’Alcúdia.

Contem i cantem en streaming!

Com a novetat, destacarem també la iniciativa de Dani Miquel per oferir moments d’oci a través del seu canal de Youtube. El cantacançons més conegut al País Valencià es connectarà a la xarxa cada matí a partir de les 9h, i compartirà contes, cançons, endevinalles o balls amb les menudes i els menuts de la casa.

Música reivindicativa per a la quarantena

Cal destacar també l’acció d’alguns grups i cantautors que han volgut compensar les múltiples cancel·lacions de concerts dutes a terme com a mesura de seguretat realitzant actuacions en streaming als seus canals de Youtube o Instagram. D’entre la gran multitud d’iniciatives, recopilem el “Café i cançó” que alguns membres d’El Diluvi ofereixen cada vesprada a les 16:30h, les “Cançons de confinament” de Cesk Freixas, o “l’ATOMIC INSTA-FEST“, que tindrà lloc el pròxim 28 de març i comptarà amb la participació de grups ben potents a l’escena de la música que s’expressa en català, com ara Pepet i Marieta, Prozak Soup, Donallop, Ebri Knight, La Fúmiga o Pupil·les.

Pel·lícules i sèries en català per fer una marató

Les pàgines Netflix, HBO o Movistar +, sens dubte, resultaran bones aliades per als dies d’aïllament. Com a recomanació especial, t’endinsem a la plataforma audiovisual Filmin.cat, centrada en l’àmbit del cinema independent. Filmin ha creat un canal de pel·lícules, curts i sèries especialment adreçades per als dies de la Quarantena: les invasions, comèdies o thrillers psicològics semblen les peces més aclamades. Cal destacar, a més a més, que Filmin sol comptar amb tot un seguit de títols doblats al català, així com l’opció de gaudir de visionats en versió original subtitulats en la nostra llengua.

Jocs de taula per desconnectar de les pantalles

Finalment, dediquem un apartat a la recomanació de jocs de taula. Els més coneguts, sens dubte, el Catàn, Carcassone, Monopoly… Per continuar amb els nostres consells “en clau valenciana”, ens centrarem en creacions provinents del territori. El joc valencià de cartes per excel·lència és La Fallera Calavera (Zombi Paella, Enric Aguilar), que fa només alguns mesos ha llançat la seua tercera edició amb una proposta que també contempla el tauler. A La Fallera Calavera cal “cuinar” una paella del gust de la seua protagonista cadàver, que ha mort recentment a una contundent mascletà. El primer jugador a reunir cinc ingredients, serà el guanyador.

Del mateix autor, també podem esmentar l’Alakazum!, un joc que reivindica les tradicions autòctones, i pretén “combatre” d’una forma divertida aquelles importades, com ara el Black Friday o Halloween. Per a totes les valencianes i els valencians que enyoraran les mascletaes fins al pròxim estiu, us recomanem el joc Mascletà: el joc de cartesd’Óscar Garcia, on els participants hauran de reproduir una seqüència de sons que ben bé ens recordaran a aquests populars esdeveniments pirotècnics. Un joc amè que ens ajudarà a augmentar les capacitats de memorització i concentració.

Queda’t a casa: entre totes revertirem la situació!

Vivim en una societat que requereix rapidesa i immediatesa en tots els seus vessants i, potser, el fet de parar el ritme durant algunes setmanes ens pot semblar insòlit. Ens esperen algunes setmanes d’estada a les nostres llars: la situació per risc de contagi del nou COVID-19 així ho requereix. És la nostra responsabilitat tornar aviat a la normalitat.


Etiquetes: Coronavirus COVID-19 cultura literatura musica Quarantena

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de