Francesc Anyó – Espill (Jaume Roig)L’actor Francesc Anyó s’adhereix a la campanya #CuidemLaCultura, i recita un fragment de L’espill, del cèlebre metge i professional durant l’època medieval Jaume Roig.

Aquesta lectura dramatitzada s’emmarca dins de la campanya #CuidemLaCultura, que es llança amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de tenir cura de les associacions i artistes que integren el món cultural.

Francesc Anyó

Francesc Anyó (Benicarló, 1964) és actor. Compta amb una trajectòria de més de 25 anys fent teatre, televisió, curtmetratges, lectures dramatitzades, recitals, traduccions i adaptacions teatrals, tot i que el seu treball s’ha centrat, sobretot, en la veu, doblatge i locucions, principalment per a ràdio i televisió. A l’edat de quinze anys va conéixer l’obra d’Estellés gràcies a les interpretacions d’Ovidi Montllor, i des d’aquell moment s’ha endinsat en diversos projectes artístics que reivindiquen la figura de l’autor de Burjassot.

L’espill – Jaume Roig

Jaume Roig (començaments segle xv, València – abril de 1478, Benimàmet) fou un metge de prestigi social i professional a la València del seu temps. És l’autor d’una de les obres emblemàtiques del segle d’or de la literatura valenciana medieval, que titulà Espill (ca. 1460).

Espill és una novel·la en versos escrita segons la tradició d’estudis al voltant del 1460, el mateix any que Joanot Martorell va començar a escriure el seu Tirant lo Blanc. També és coneguda amb els títols Llibre de consells i Llibre de les dones. Seguint la tradició narrativa romànica, l’Espill consta de 16.359 versos de quatre síl·labes, que rimen de dos en dos. Només se’n conserva un manuscrit, tot i que durant el segle XVI fou imprés tres vegades, la qual cosa prova el seu èxit.

És una obra de temàtica misògina de l’edat mitjana que rau en la tradició cristiana de Pau de Tars i Agustí d’Hipona, una llarga diatriba contra les dones, que són totes vils, tret d’Isabel Pellicer (l’esposa real de Jaume Roig) i la Mare de Déu. Com molts autors, reelabora amb maduresa i originalitat materials literaris precedents i en exagerar la misogínia cap a la sàtira, posa un mirall als lectors.


Etiquetes: Cuidem la cultura

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de