Tomàs Llopis – ‘Hi ha morts que pesen cent anys’L’escriptor Tomàs Llopis Guardiola recita un fragment de la seua obra Hi ha morts que pesen cent anys (Tres i Quatre). Aquesta acció s’emmarca en la campanya #CuidemLaCultura que, entre altres sectors, pretén visibilitzar la literatura i els autors que conreen la nostra llengua. A més, ens recomana l’últim llibre de Joan F. Mira, Tots els camins.

La mort, de vegades, no significa oblit, sinó la por d’un estigma que condiciona les vides dels supervivents i manté viva la memòria personal i col·lectiva. Això li esdevé a la nissaga dels Facadell de Beniarbeig, uns personatges i un microcosmos immergit en la conflictivitat social derivada de l’expulsió dels moriscos i de les condicions abusives que el senyoriu imposa als seus vasalls fins que no esclata la Segona Germania i es congria la guerra de Successió.

Durant els cent anys que abraça aquest relat, pagesos, bandolers, capellans, nobles i procuradors entrellacen una història coral en què les dones, de totes les classes socials, tenen un protagonisme decisiu a voltes inconfessable i inconfessat.

Hi ha morts que pesen cent anys és alhora una mirada a la història del desballestament social, polític i econòmic del segle XVII valencià que, com diu Joan Fuster, marca el destí futur del nostre poble.


Etiquetes: Cuidem la cultura literatura Tomàs Llopis

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de