ACPV celebra Sant Joan amb una mostra de refranys populars i l’arribada de la Flama del CanigóL’entitat celebra la festivitat de Sant Joan amb una bona mostra de cultura popular. Entre les accions, cal destacar la publicació de més d’una cinquantena de refranys en format audiovisual entre el 22 i 23 de juny, que ha comptat amb la participació de tot un seguit d’associacions i col·lectius de nord a sud del País Valencià. A més, s’ha convocat una encesa simbòlica d’espelmes als balcons, en homenatge a les víctimes de la COVID-19. Finalment, la Flama del Canigó ha arribat des del Principat a una tretzena de comarques, una tradició vinculada al solstici d’estiu.

Amb el lema “Enguany, encenc la flama per tu”, ACPV ha organitzat una sèrie d’actes, en col·laboració amb Òmnium Cultural, amb motiu de la nit de Sant Joan i l’arribada de l’estació estival. Aquesta celebració, que ha aplegat d’una forma anòmala per la situació de crisi sanitària, esdevé un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la COVID-19. Sens dubte, ha estat un Sant Joan diferent, marcat per les desgràcies de les pèrdues personals que el nostre poble ha patit, però també marcat per la mancança de visibilitat del valencià en la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions. Per aquest motiu, ACPV considera imprescindible mantenir vives les tradicions autòctones, així com la llengua i la cultura pròpies.

Els actes, que han comptat amb la participació d’una cinquantena d’associacions i col·lectius del territori, van començar durant la jornada de dilluns 22 de juny, amb l’emissió en format audiovisual d’una sèrie de refranys que fan referència a aquest dia. No debades, al nostre país Sant Joan és una data clau al calendari popular. Dimarts 23 de juny, a més, es va convocar una encesa simbòlica d’espelmes als balcons de totes les cases del territori, un homenatge a les víctimes de la COVID-19. També, però, un record per als presos polítics i exiliats, per reivindicar la defensa dels drets fonamentals, una reivindicació que no quedarà al marge del moment d’emergència social que viu el país.

Llista de reproducció del refranyer popular de Sant Joan

Finalment, durant la vesprada-nit, la Flama del Canigó arribà al nostre territori provinent del Principat. Una tretzena de comarques del País Valencià van allotjar aquest símbol d’unió cultural i lingüístic. Parlar de Sant Joan i de la Flama del Canigó és, sens dubte, parlar també de la nostra llengua.

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu, entre el 22 i el 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per gent voluntària, es repartisca per tot el país.


Etiquetes: La Flama del Canigó Sant Joan

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de