ACPV celebra el 9 d’octubre amb un cicle de passejades i excursions dedicat a Jaume IEnguany, la diada de les valencianes i els valencians s’ha de celebrar amb fórmules alternatives a les tradicionals, donada la crisi sanitària per la COVID-19. Seguint amb les indicacions i mesures de seguretat, proposem un cicle de passejades i viatges al voltant de València, per llocs relacionats amb la figura de Jaume I, una bona oportunitat per profunditzar en la seua obra i conéixer el territori.

A continuació, us oferim l’itinerari de rutes programades, que s’iniciaran el pròxim 8 d’octubre:

 1. CIUTAT DE VALÈNCIA
 • 8 d’Octubre. L’OCÀS DE LA BALANSIYA ISLÀMICA. Passeig per la València musulmana. 

Va ser un ocàs definitiu; es va pondre el sol per sempre; la lluna tampoc no il·luminava. Zayyan ibn Mardanis, de noble família, de llunyà origen cristià, l’últim senyor de la Balansiya sarraïna va eixir de l’alcàsser, sota la protecció del Conqueridor, Jaume I, amb dignitat va recórrer els carrers, estrets i tortuosos, sense fer la vista arrere i va abandonar la que havia sigut seua ciutat amb incerta destinació. Ell, l’emir, Zayyan, va ser l’últim a eixir el 8 d’octubre de 1238: «¡Tot un mar de tristors ens brama a les entranyes! ¡Balansiya, ara en mans d’un infidel que n’ha fet llar!». A.Ll.

ITINERARI

Ens concentrarem a les 16 h. a la Plaça de Nàpols i Sicília, front a la seu de CCOO. Des d’ací iniciarem un recorregut pel carrers que, encara, denoten la xarxa musulmana, les restes que ens parlen d’aquella civilització, el perímetre de les muralles i els lloc on estaven els grans monuments de Balansiya com l’Alcàsser, les mesquites, les residències o els alfòndecs. 
Ens acompanyarà: Alfons Llorenç, escriptor i guia oficial de turisme.

Inscripció: Oberta fins el dimecres anterior a cada data de sortida. Degut als límits d’aforament vigents, consulteu-ne abans les places lliures. 

Preu: 12.50€ (10€ socis d’ACPV).

Envia el nom, DNI, adreça postal (carrer, número i CP) i dades de contacte (mòbil i correu electrònic), el teu i el dels teus acompanyants, junt al comprovant del Ingrés o transferència: 📧: agustviatges@gmail.com 📞: 691675428 (Mòbil o Whatsapp).

 • 9 d’Octubre. LA VALÈNCIA DE JAUME I. Descobrir els llocs del Naixement d’una Nació      

Després de poques batalles i molts pactes, un rei vingut del nord, seguint els camins de la Tramuntana, va anunciar a la cort la gran novetat: “Fem-vos saber que nostra és València!”. Una antic i persistent somni de la seua nissaga, s’acomplia: posseir “la millor terra e la més bella del món”. La joia va esclatar al campament cristià de la Russafa: “açò és obra de Déu”. Mentre, el plor va negar la Balánsiya musulmana; l’emir Zayyân “havia gran desconhort”.       

En senyal de rendició, el Conqueridor manà que “metessen nostra senyera en la torre que ara és del Temple”. El propi Jaume I acudí a vore desplegar el Penó de la Conquesta:  “e quan vérem nostra senyera damunt la torre, descavalcàrem del cavall, e endreçant-nos vers orient, ploràrem de nostres ulls e besàrem la terra”.       Així nasqué el Poble Valencià entre els pobles d’Europa com a estat sobirà i independent. A.Ll.


ITINERARI

A les 10 h., concentració davant de l’Estacioneta del Pont de Fusta. Des del lloc d’ingrés secular del cap i casal, passejarem pels llocs relacionats amb l’entrada de Jaume I a la ciutat de València i anirem descobrint les seues petjades i alguns els records de la Balánsiya que va passejar el Conqueridor, que va conèixer el naixement del Poble Valencià. Farem memòria i homenatge.
Ens acompanyarà: Alfons Llorenç, escriptor i guia oficial de turisme.


Inscripció:

Oberta fins el dimecres anterior a cada data de sortida. Degut als límits d’aforament vigents, consulteu-ne abans les places lliures. 

Preu: 12.50€ (10€ socis d’ACPV).

Envia el nom, Dni, adreça postal (carrer, número i CP) i dades de contacte (mòbil i correu electrònic), el teu i el dels teus acompanyants, junt al comprovant del Ingrés o transferència: 📧: agustviatges@gmail.com  📞: 691675428 (Mòbil o Whatsapp)

2. PAÍS VALENCIÀ

 • 17 d’octubre, ACPV, VIATGE AL MÓN I ELS ORIGENS DELS MOROS I CRISTIANS. L’espai de la rebel·lió d’Al-Azraq contra Jaume I

“E nós, estant en Xàtiva haguem ardit d’aquells cavallers genets que eren entrats en la terra: e nós pensam de trametre a quaranta hòmens a cavall a establir la vila d’Alcoi… E quan foren venguts a Alcoi, prengueren, al combatre, gran mal, encara que hi perderen llur cap, per nom Aladrac, lo qual ja altra vegada s’era alçat…”.

JAUME I (“Llibre dels Feits”, cap 556).

La conquesta valenciana de Jaume I, en bona part fou fruit de convenis i pactes. No obstant, en les muntanyes meridionals del recent fundat Regne de València, de complexa orografia, hi hagué resistències i tensions. Després de pactar, Al-Azraq, “el blau”, senyor sarraí d’Alcalà es va rebel·lar contra els cristians diverses voltes. Fou l’antagonista que va oferir una resistència més obstinada al Conqueridor.  

Aquelles revoltes foren l’origen remot de les festes de Moros i Cristians, que, d’alguna manera, reescriuen l’acta de naixement del Poble Valencià, la reviuen i la re actualitzen. Un fets tan fonamentals han deixat rastre, petges i senyals, que podem descobrir, desxifrar i rememorar. A.Ll.

ITINERARI

Eixida 17 d’Octubre a les 8 h. del matí, de la Porta de Serrans (carrer de Blanqueries). Les persones de les comarques properes podeu pujar al Bus a Planes (Pregunte-nos els detalls).

Visitarem un poblat morisc i Alcalà de la Jovada, el poble de cabdill Al-Azrac (el seu atac a Alcoi es considera l’origen de les festes de moros i Cristians).

A Planes, passeig per la Vila medieval cristiana i els barris moriscos, observant i localitzant els espais del moros i dels cristians. Anirem al Barranc de la Batalla d’Alcoi, una batalla que va perdre el noble musulmà

Dinar típic de la comarca  

Temps lliure.

Ens acompanyarà:

Alfons Llorenç, escriptor i periodista,Cronista Oficial de la Vila de Planes

Ausiàs Llorenç, acompanyant, guia oficial de Turisme

Inclou:

Bus extra gran (per mantenir distància interpersonal)

Dinar amb beguda inclosa,

Assegurança de viatge i IVA.

Inscripció:

Oberta fins el dimecres anterior a cada data de sortida.

Degut als límits d’aforament vigents, consulteu-ne abans les places lliures.

Envia el nom, Dni, adreça postal (carrer, número i CP) i dades de contacte (mòbil i correu electrònic), el teu i el dels teus acompanyants, junt al comprovant del Ingrés o transferència:

📭 agustviatges@gmail.com

📞691 67 54 28 (Mòbil o Whatsapp )

Preu: 60€ (55€ socis d’ACPV)

 • 25 d’octubre, darrer diumenge d’octubre. PASSEJADA CURTA, MATÍ, a les 10h. a l’estació de tren del Puig de Santa Maria El Puig, fonament de la nació Per la vila del Puig va passar la història del País, la va contindre. Fou el lloc des d’on Jaume I va anar fent les accions finals de la Conquesta, on jurà que no abandonaria el País fins posar els fonaments de la nació. Des de l’estació de tren , recorrerem els camins i les petjades del Conqueridor).

 • 31 d’octubre, Jaume I, els inicis de la Conquesta i les terres dels enigmàtics templers.
  (1 JORNADA, eixida, a les 8h. des de la Porta de Serrans, c/. Blanqueries, tornada al mateix lloc cap a les 19)
  Una jornada recorrent les terres de la frontera Nord del País Valencià, les fites del riu de la Sènia i les ciutats templeres com Traiguera Sant Mateu i Peníscola i els seus ben interessants monuments.
  Inclou Bus, Entrada al Castell de Peníscola i Dinar: cuina de la comarca en restaurant típic i destacat.

 • 7 de novembre, Jaume I, la frontera sud i la vila castigada de Cabdet
  (1 JORNADA, eixida, a les 8h. des de la Porta de Serrans, c/. Blanqueries, tornada al mateix lloc cap a les 19)
  Anirem a Cabdet, vila reial valenciana, conquerida per Jaume I, que fou castigada per la seua fidelitat al poble valencià condemnant-la a ser una “aldea” castellana (“Caudete”, província d’Albacete) i a pagar despeses de la guerra de Successió. És la zona per on van marcar la primera frontera sud de l’estat medieval valencià. Passarem per la Costera i visitarem l’espai natural de l’Albufera d’Anna.
  Inclou Bus i Dinar: cuina de la comarca en restaurant típic i destacat


CONDICIONS I PREUS de les Passejades i Excursions
Les excursions amb Bus requereixen un mínim de 20 persones per poder realitzar-se. Cal consultar els preus amb A Gust Viatges.

ENS ACOMPANYARÀ:
Alfons Llorenç, etnòleg, guia oficial de Turisme
Ausiàs Llorenç, acompanyant, guia oficial de Turisme


INSCRIPCIÓ:
Oberta fins el dimecres anterior a cada data de sortida.
Degut als límits d’aforament vigents, consulteu-ne abans les places lliures.
Envia el nom, DNI, adreça postal (carrer, número i CP) i dades de contacte (mòbil i correu electrònic) el teu i el dels teus acompanyants, junt al comprovant del Ingrés o transferència:
agustviatges@gmail.com 691 67 54 28 (Mòbil o Whatsapp).


Etiquetes: Jaume I

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de