La 8a Plaça del llibre ompli València de cultura segura amb 70 activitats literàries i més de 3.000 títolsMés de 50 editorials participen en aquest gran encontre de la lectura en valencià. La Plaça inaugura una plataforma 2.0 amb activitats i una llibreria virtual amb 14.000 obres

La Plaça del llibre torna a València amb l’objectiu d’omplir la ciutat de paraules i demostrar que la cultura és segura. Així s’ha explicat durant la presentació de la 8a edició d’aquest gran encontre de la producció editorial en valencià. L’acte, que ha tingut lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, ha comptat amb la participació de la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; el president de la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Jesús Figuerola; Gemma Pasqual, vicepresidenta pel País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Rubén Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Aquest gran aparador literari tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València i comptarà amb vora 70 activitats, entre les quals destaquen més de 40 presentacions de novetats editorials, tant per a adults com familiars. De fet, els grans protagonistes d’aquesta edició de la Plaça seran els més de 50 projectes editorials valencians, catalans i de els illes Balears, que oferiran més de 3.000 títols a les prestatgeries de la Plaça.

Així, entre les presentacions que integren la Plaça del llibre de València trobem títols com els poemaris Cel de fang, del premi Lletres de la Generalitat, Marc Granell (Bromera) i Sempre és tard, a càrrec de Maria Josep Escrivà (Proa); la novel·la Sense connexió, de Jaume Monzó (Sembra), o l’estudi Mestres valencianes republicanes, realitzat per Mª Carmen Agulló i editat per Publicacions de la Universitat de València. A més, durant cinc dies la Plaça serà l’escenari de taules rodones com «Nosaltres editem», un cicle de converses entre dones editores de diferents generacions i especialitats, que, moderades per Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), compartiran les seues experiències en aquest àmbit.

«És necessària la participació dels lectors a la Plaça del llibre i en la literatura, en general» ha recordat Carmen Amoraga, per qui un llibre és «tant dels autors com dels lectors». En aquest sentit, la directora general de Cultura ha recordat que la Plaça del llibre s’ha consolidat al llarg dels anys «gràcies a l’assistència del públic que va a Castelló, València, Alacant i en 2021, per primera vegada, a Gandia. La Generalitat sempre vol col·laborar amb les bones iniciatives i aquesta ho és». A més, Amoraga ha destacat que durant el confinament «la literatura ens ha ajudat molt i ara tenim l’obligació de retornar tot el que la cultura ens ha donat, hem d’ajudar a autors i editors perquè continuen amb la seua tasca». «Convide totes i tots a anar a la Plaça, gaudir de les seues activitats i comprar llibres, amb precaució però sense por, ja que la literatura és sinònim de viure emocions», ha conclòs la directora general.

«Hem pogut sortejar la pandèmia, la mostra és que la 2a Plaça del llibre de Castelló, que va acabar el 18 d’octubre, ha estat un èxit de vendes, participació i seguretat», ha explicat Figuerola, qui ha subratllat que «la cultura és segura, si s’adopten totes les mesures necessàries». A més, el president de FULL ha recordat que les Places del llibre dels últims anys s’estan fent possibles gràcies al suport de la Generalitat i, en particular, gràcies «a l’actuació de la Direcció General de Cultura que està donant resultats. És important reconèixer el seu esforç». A més, ha destacat «la col·laboració l’Ajuntament de València, que ens deixa l’espai».

«La Plaça suposa una plataforma excepcional per a mostrar la varietat i potència de les edicions valencianes. Ens trobem en un moment molt complicat per a tots els sectors, però la nostra és una indústria molt dinàmica i amb moltes ganes de continuar fent difusió de la cultura mitjançant els llibres que publiquem», ha apuntat Àfrica Ramírez. Igualment, ha indicat que la Plaça ja constitueix «un punt de venda clau» per a les empreses de l’univers editorial.

«Vam començar a donar suport a aquest projecte perquè creiem en ell i pensem que cal visibilitzar la producció editorial en la nostra llengua», ha expressat Rubén Pitarch, qui ha defensat que la cultura «cura» l’esperit. «Hem de lluitar contra la idea que la cultura és un objecte de luxe; sense cultura no hi ha democràcia. Per això, Acció Cultural aposta i apostarà per la Plaça del llibre. És un moment de sumar esforços», ha conclòs.

Una Plaça a vessar de premis!

D’altra banda, Figuerola ha anunciat els guanyadors dels Premis Plaça del llibre 2020. Enguany, el dramaturg Manuel Molins recollirà el premi a la trajectòria literària, mentre que el Servei de Publicacions de la Universitat de València, que celebra el centenari, rebrà el premi a la trajectòria editorial. Quant al premi a la difusió, serà per a la cantant Eva Dénia. A més, la Plaça realitzarà també un reconeixement a la tasca dels sanitaris valencians. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 28 d’octubre durant la inauguració d’aquesta edició. En aquest sentit, el president de FULL ha destacat que entre les propostes de la programació trobem la conversa «Una vida de teatre», durant la qual Manuel Molins parlarà amb Rosana Pastor i l’actuació musical d’Eva Dénia, que tancarà la 8a edició de la Plaça el diumenge 1 de novembre.

D’altra banda, amb motiu de la celebració de la Plaça del llibre, la Fundació FULL i EMT València han convocat la tercera edició del concurs de microrelats, amb EMT a la Plaça. Per a participar, els interessats han de publicar en Twitter, amb el hashtag #EMTalaPlaça20, una narració original i en valencià que continue la següent acotació de l’obra de Manuel Molins De Déus, dies i treballs (Bromera, 2015): «(–Interior. La petita botiga familiar de NEUS. El seu nét, JORDI, fa caixa. Entra la dona. Encara que tracta de dissimular-ho, se la veu inquieta—)».
 
La Plaça del llibre inaugura la seua llibreria virtual

En aquest any tan imprevisible, tot són novetats a la Plaça del llibre. No en va, estrena una plataforma 2.0 que ofereix versions virtuals de les activitats programades a la Plaça en format presencial. «S’ha treballat en una Plaça alhora física i virtual, de manera que les presentacions físiques també comptaran amb una versió en línia», ha indicat Figuerola. Pretenem, així, que la Plaça del llibre siga accessible també per a aquells públics que compten amb complicacions en el desplaçament físic.

Aquesta plataforma incorpora també una ambiciosa llibreria digital «que continuarà oberta més enllà d’aquesta edició de la Plaça i disposarà d’uns 14.000 títols a la venda que podran ser adquirits de manera àgil i ràpida». A més, els lectors que utilitzen aquest servei podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a la iniciativa, d’aquesta manera, com ha incidit Figuerola, «es respecta la cadena de valor del llibre: les llibreries són fonamentals, sense les llibreries estem perduts, necessitem que les llibreries siguen còmplices», ha explicat Figuerola.

Una Plaça per a la xicalla lectora

Els lectors i lectores més menuts de la casa també compten amb un espai dins del programa de la Plaça, no tot serà per als adults! Per això, aquest festival del llibre inclou una trentena d’activitats infantils adreçades als diferents nivells educatius amb una especial presència dels contacontes que, gràcies a la col·laboració amb les biblioteques municipals de València, oferiran al voltant de 18 actuacions. I és que, la Plaça del llibre també és la Plaça de la xicalla que estima la lectura. En aquesta línia s’ha pronunciat el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, qui ha subratllat la importància del foment lector durant les primeres etapes de la vida i ha recordat la importància de «la implicació dels centres educatius i les famílies en la promoció de la lectura en valencià».

Els llibres van a la plaça, els llibres pugen al cim

De forma paral·lela a aquest encontre tardorenc de la paraula escrita, aquest dissabte, 24 d’octubre, s’encetarà també el projecte Llibres al cim, una iniciativa que, com ha expressat el president de FULL, convida representants polítics, agents culturals i membres de la societat civil a «agafar un llibre en la nostra llengua, pujar amb ell a una muntanya del nostre territori (el Penyagolosa, el Garbí, el Montgó, la muntanyeta que estiga al costat del poble de cadascú…) i compartir la fotografia del moment amb el hashtag #LlibresAlCim». «Un país és una geografia, una llengua i unes persones. Volem que eixes persones s’impliquen en construir un projecte cultural potent», ha resumit Figuerola.

La Plaça del llibre de València està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el recolzament d’Escola Valenciana, el Ministeri de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Ajuntament de València, la Diputació de València i la Universitat de València.Etiquetes: llibres Plaça del Llibre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de