Manuel Molins, Eva Dénia i Publicacions de la Universitat de València, guardonats amb els Premis Plaça 2020El lliurament dels guardons tindrà lloc el 28 d’octubre a la plaça de l’Ajuntament durant l’acte d’inauguració d’aquest gran aparador literari.

Els anys passen, però els Premis Plaça del Llibre romanen. I és que, amb cada nova edició de la Plaça de València, arriba també una nova entrega d’aquests guardons, que compten amb tres categories: Trajectòria Literària, que busca reconèixer el conreu i el foment de la cultura valenciana a través de l’obra d’un autor o autora en la nostra llengua; Difusió de la Cultura Valenciana, i Trajectòria editorial. En aquesta edició, els guardonats seran el dramaturg Manuel Molins, la cantant Eva Dénia i el Servei de Publicacions de la Universitat de ValènciaEl lliurament dels guardons tindrà lloc el 28 d’octubre a la plaça de l’Ajuntament durant l’acte d’inauguració d’aquest gran aparador literari.En concret, la Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2020 a la Trajectòria Literària a l’escriptor i dramaturg Manuel Molins (Horta Nord, 1946), “per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre País.”, apunta Gemma Pasqual i Escrivà, vicepresidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. En aquest sentit, considera que es tracta d’un creador “que escodrinya la realitat i amb ulls crítics la interroga per incidir en els problemes que ens preocupen i en el llenguatge amb què confegim el discurs”.

Al llarg de la seua carrera, aquest autor ha publicat una trentena d’obres amb títols com ara Trilogia d’Exilis (1999), La Divina Tramoia (2002), Combat (L’última cinta de Maria Callas) (2006), Dones, dones, dones (2009), Els valents de Valor (2010), València, Hollywood, Iturbi (2012), Bagdad (Dones al jardí) (2015), Les veus de la frontera (2017) o Poder i santedat (Els Àngels de Sodoma) (2017). La seua obra ha estat traduïda al castellà, l’anglès, el francès, l’italià i l’eslovè,entre altres llengües. A més, ha sigut guardonat en múltiples ocasions amb distincions com el Premi de la Crítica de teatre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Premi Octubre de teatre, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en vuit ocasions i el Premi Ciutat de València en dues ocasions. L’any 2018, la Generalitat Valenciana li va concedir el Premi d’Honor de les Arts Escèniques i també va rebre el Premi Miquelet d’Honor 2019 de mans de la Societat Coral El Micalet.

Molins va ser fundador del Grup 49 de teatre, amb el qual va participar en el moviment de teatre independent. També ha estat membre del Consell Assessor de Teatre i de la Comissió de Dramatúrgia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de la Generalitat Valenciana. Amb motiu d’aquest guardó, Molins també protagonitza el concurs de microrelats amb EMT a la Plaça, que organitzen en Twitter la Fundació FULL amb l’EMT de València.

Per a Pasqual, ens trobem davant “un gran lluitador, l’excentricitat ideològica i estètica del qual, com explica Francesc Foguet, el manté en els marges de les tendències dominants dels vuitanta ençà i de les capelletes de poder i d’influència teatrals. En contrapartida, situa la seua escriptura en el centre de les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat”. “No en va és considerat com un dels autors moderns més importants de la dramatúrgia catalana”, conclou la vicepresidenta de l’AELC.Igualment, el Premi a la Difusió de la Cultura Valenciana anirà a la cantant, guitarrista i compositora Eva Dénia, “per la seua llarga, prolífica i sòlida carrera musical, així com la seua contribució a la difusió dels nostres escriptors i escriptores. També és un reconeixement a tants anys de feina ben feta”, explica Rubén Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

Aquesta cantautora gandiana és una de les figures més importants del panorama musical valencià i, segons Pitarch, destaca “no tan sols per la qualitat com a cantant, sinó que també per ser una guitarrista i compositora consolidada, a més d’una de les veus més carismàtiques i versàtils de la música valenciana”. Durant la seua trajectòria, ha escrit, traduït i musicat textos d’escriptores com Maria Beneyto o Lola Andrés entre d’altres. En l’àmbit de la cançó ha liderat l’espectacle ‘Sis veus per al poeta’, fruit d’un muntatge musicoteatral al voltant de l’obra de Vicent Andrés Estellés. “Eva Dénia ha donat veu als textos dels nostres escriptors i escriptores i els ha pujat als escenaris més importants del nostre país” ha resumit el representant d’ACPV.

Per últim, enguany el guardó a la Trajectòria Editorial serà per a Publicacions de la Universitat de València (PUV), que celebra el seu centenari. “Cent anys de llibres són molts llibres i també, molts anys. Actualment PUV compta amb un catàleg de vora 3.000 títols vius, un fons important on destaquen llibres emblemàtics com ara Manual d’ús de l’estàndard oral, Els parlars valencians o Fuster, llibre a llibre per citar-ne només uns quants exemples. A aquest fons s’afegeix també un ampli repertori de revistes que a hores d’ara estan plenament consolidades, Mètode, l’Espill o Caràcters fiquen a l’abast dels lectors i les lectores tot un món de coneixements amb un gran valor cultural. Amb el seu catàleg PUV ha contribuït de manera destacada a la normalització lingüística de la nostra llengua”, subratlla Àfrica Ramírez, presidenta de l’’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV).

Com explica Ramírez, al llarg dels anys, aquesta entitat ha demostrat “una clara voluntat d’evolucionar i una gran capacitat d’adaptar-se a les noves realitats de l’edició i és per això que en els darrers temps ha emfatitzat el seu caràcter editorial, sense perdre mai la seua essència és a dir ser una editorial universitària i pública”. En aquest sentit, considera que els diferents responsables de PUV han aconseguit construir “una editorial sòlida amb una mirada llarga que apunta al món i de la que tots els valencians i valencianes podem estar ben orgullosos”. A més, la presidenta de l’AEPV ha destacat la participació de PUV en l’associació sectorial de la qual forma part “quasi des dels seus inicis” amb “un compromís ferm i constant”.

Tots els premiats rebran una escultura ceràmica creada per Cristina Guzman Traver que representa un llibre i que l’artista crea de manera altruista. El passat 22 d’octubre l’escultora va inaugurar a l’Octubre CCC l’exposició “Elles també escriuen”, que pretén” visibilitzar i valorar l’obra de les dones que, a través de la literatura, com en altres camps, van saber vèncer els obstacles de gènere amb motivació, talent i constància”.

Aquests guardons nasqueren en 2014 com un reconeixement a la promoció del llibre i la literatura, en l’àmbit de la creació individual i en el de la difusió de les obres escrites en valencià. Les edicions anteriors del Premi Plaça han recaigut en Joan Francesc Mira i els Sopars Estellés (2014), Jaume Cabré i Escola Valenciana (2015), Maria Antònia Oliver i l’Associació de Bibliotecàries i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la CV (2016), Marc Granell i Capella de Ministers (2017), Isabel-Clara Simó i el programa Plaerdemavida (2018), i Jaume Pérez-Montaner, Rosa Serrano i la Societat Coral El Micalet (2019).

La 8a Plaça del Llibre de València tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat del 28 d’octubre a l’1 de novembre. Es tracta d’un projecte organitzat per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el recolzament d’Escola Valenciana, el Ministeri de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Ajuntament de València, la Diputació de València i la Universitat de València.


Etiquetes: Eva Dénia Manuel Molins Plaça del Llibre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de