La Plataforma per la Llengua, ACPV i Escola Valenciana demanen un canvi legislatiu estatal per garantir l’ús del valencià



La darrera sentència de la sala segona de la secció contenciosa administrativa del TSJCV ha anul·lat l’exigència d’un títol de valencià per a accedir a la borsa de treball d’interins de secretaria i intervenció locals, considerant que la normativa estatal no ho contempla.

Davant la sentència, les entitats Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana i la Plataforma per la Llengua demanen a les institucions de l’Estat Espanyol que reconeguen el plurilingüisme amb un nova normativa, i el traslladen a les lleis estatals que continuen tenint preceptes fortament supremacistes en matèria d’administració pública, com acredita aquesta sentència. Les tres entitats afirmen que “la sentència demostra que és urgent canviar el marc legal, per a fer efectius els drets lingüístics dels valencians/es. És ara ben clar que l’Estat hauria de reconèixer formalment les conseqüències de l’oficialitat de les llengües dels territoris de l’estat, amb tots els efectes legals, jurídics i polítics”.

En opinió de les tres entitats, la legislació estatal actual exclou requerir la capacitació al personal de les administracions públiques, que en té prou amb conèixer una de les dues llengües oficials i que, mentre això siga així, determinades places vinculades a l’administració de l’Estat podran ser cobertes per personal no capacitat.

La nova sentència del TSJCV demostra una vegada més la contradicció del marc legal. D’una banda, la ciutadania té ple dret d’adreçar-se a qualsevol nivell de l’administració en valencià, per contra eixe garantia d’ús del valencià, una llengua oficial i no marginal en l’administració pública, no es demana a un sector del funcionariat, com ara són els que ocupen càrrecs tan rellevants com el de secretaria i intervenció locals. Les accions d’un govern favorable als drets legals del valencià són insuficients. Per això cal un canvi en la llei a favor de les llengües oficials de l’Estat que siga d’aplicació general.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de