Cicle de passejades històriques per Ciutat VellaLes rutes tindran lloc a la ciutat de València, més concretament al voltant del districte de Ciutat Vella. ACPV sortejarà l’assistència gratuïta a les rutes de dues persones. Per participar-hi, cal visitar les nostres xarxes socials.

A continuació, podeu consultar el calendari d’activitats:

9 DE DESEMBRE: L’ocàs de la Balansiya islàmica, una civilització trencada. Recorregut per la València musulmana.
Va ser un ocàs definitiu; es va pondre el sol per sempre; la lluna tampoc no il·luminava. Zayyan ibn Mardanis, de noble família, de llunyà origen cristià, l’últim senyor de la Balansiya sarraïna va eixir de l’alcàsser, sota la protecció del Conqueridor, Jaume I, amb dignitat va recórrer els carrers, estrets i tortuosos, sense fer la vista arrere i va abandonar la que havia sigut seua ciutat amb incerta destinació. Ell, l’emir, Zayyan, va ser l’últim a eixir el 8 d’octubre de 1238: «¡Tot un mar de tristors ens brama a les entranyes! ¡Balansiya, ara en mans d’un infidel que n’ha fet llar!». A.Ll.


ITINERARI
Ens concentrarem a les 16 h. a la Plaça de Nàpols i Sicília, front a la seu de CCOO. Des d’ací iniciarem un recorregut pel carrers que, encara, denoten la xarxa musulmana, les restes que ens parlen d’aquella civilització, el perímetre de les muralles i els lloc on estaven els grans monuments de Balansiya com l’Alcàsser, les mesquites, les residències o els alfòndecs.

Ens acompanyarà:

Alfons Llorenç, escriptor i guia oficial de turisme
Ausiàs Llorenç, guia oficial de turisme

INSCRIPCIÓ
A GUST VIATGES (agència núm: CV-m2068-V)
agustviatges@gmail.com
691 67 54 28 (Mòbil i Whatsapp)

CONDICIONS

 • Els/les xiquets/es hauran de vindre acompanyats/des d’un adult.
 • Es respectaran totes les mesures vigents sanitàries obligatòriament.
 • El grup no superarà en cap cas allò definit per l’acord de la Conselleria de Sanitat vigent la data de l’activitat (6 persones actualment) i preferiblement no excedirem allò vigent en les visites interiors arqueològiques si fora el cas.
 • Inscripció Gratuïta però cal inscriure’s per escrit (email o whatsapp) per a participar.

10 DE DESEMBRE: La València de Jaume I, un camí cap a l’empori. Descobrir els llocs del naixement d’una nació.


Després de poques batalles i molts pactes, un rei vingut del nord, seguint els camins de la Tramuntana, va anunciar a la cort la gran novetat: “Fem-vos saber que nostra és València!”. Una antic i persistent somni de la seua nissaga, s’acomplia: posseir “la millor terra e la més bella del món”. La joia va esclatar al campament cristià de la Russafa: “açò és obra de Déu”. Mentre, el plor va negar la Balánsiya musulmana; l’emir Zayyân “havia gran desconhort”.
En senyal de rendició, el Conqueridor manà que “metessen nostra senyera en la torre que ara és del Temple”. El propi Jaume I acudí a vore desplegar el Penó de la Conquesta: “e quan vérem nostra senyera damunt la torre, descavalcàrem del cavall, e endreçant-nos vers orient, ploràrem de nostres ulls e besàrem la terra”.
Així nasqué el Poble Valencià entre els pobles d’Europa com a estat sobirà i independent. A.Ll.

ITINERARI
A les 10 hores, concentració davant de l’Estacioneta del Pont de Fusta. Des del lloc d’ingrés secular del cap i casal, passejarem pels llocs relacionats amb l’entrada de Jaume I a la ciutat de València i anirem descobrint les seues petjades i alguns els records de la Balánsiya que va passejar el Conqueridor, que va conèixer el naixement del Poble Valencià. Farem memòria i homenatge.

Ens acompanyaran:

Alfons Llorenç
Ausiàs Llorenç

guies oficials de turisme

INSCRIPCIÓ
A GUST VIATGES (agència núm: CV-m2068-V)
agustviatges@gmail.com
691 67 54 28 (Mòbil i Whatsapp)

CONDICIONS

 • Els/les xiquets/es hauran de vindre acompanyats/des d’un adult.
 • Es respectaran totes les mesures vigents sanitàries obligatòriament.
 • El grup no superarà en cap cas allò definit per l’acord de la Conselleria de Sanitat vigent la data de l’activitat (6 persones actualment) i preferiblement no excedirem allò vigent en les visites interiors arqueològiques si fora el cas.
 • Inscripció Gratuïta però cal inscriure’s per escrit (email o whatsapp) per a participar.

11 DE DESEMBRE: La València fundacional romana, especialment adaptada i adreçada a xiquetes i xiquets. Un viatge a les arrels de València per a llegir el pas del temps.

Això va i era, fa temps, molt de temps, que la mare terra i la mare aigua van dibuixar els contorns d’una illa xicoteta, que, amb pas dels segles, es va convertir en una petita península. I, allí, amb l’ajuda del pare riu, es va sembrar una ciutat, al principi, de petites dimensions, però, que arribaria a ser ben gran. Entre aiguamolls i fangars, va néixer un poble anomenat “Valentia” un bell nom que, en llatí significa, “coratge”, “força”, “fortalesa”, “bon auguri”.
Això va ser l’any 138 aC, el 616 “ab urbe condita”, de la fundació de l’eterna Roma. I, des de fa dos mil anys, va anar creixent, evolucionant, fins a convertir-se en l’espai d’habitatge, de convivència, de llibertat, de progrés i de futur.
Es tracta de que xiquetes i xiquets pugen viure l’aventura, fins i tot amb jocs, de viatjar als orígens de València per tal de llegir les restes arqueològiques de fa vint segles i de valorar i apreciar el pas del temps fins als nostres dies. A.LL


ITINERARI


VISITA.-A les 16.30h. ens concentrarem en les Torres de Serrans per dur a terme l’aventura de descobrir que les arrels fundacionals de Valencia sota l’asfalt, a la Plaça de l’Almoina, i com, des de la terra mare, han passat vint segles de vida.


Ens acompanyarà VICENT ARTUR MORENO, arqueòleg, filòleg, escriptor i professor de la Universitat de València

INSCRIPCIÓ
A GUST VIATGES (agència núm: CV-m2068-V)
agustviatges@gmail.com
691 67 54 28 (Mòbil i Whatsapp)


CONDICIONS

 • Els/les xiquets/es hauran de vindre acompanyats/des d’un adult.
 • Es respectaran totes les mesures vigents sanitàries obligatòriament.
 • El grup no superarà en cap cas allò definit per l’acord de la Conselleria de Sanitat vigent la data de l’activitat (6 persones actualment) i preferiblement no excedirem allò vigent en les visites interiors arqueològiques si fora el cas.
 • Inscripció Gratuïta però cal inscriure’s per escrit (email o whatsapp) per a participar.

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació