La delegació d’ACPV a la Vall d’Albaida fa públics els XVII Premis Joan Baptista Basset i la Distinció Empar Granell 2020Aquest dimecres 9 de desembre de 2020 la delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida ha fet públics els noms de les persones i entitat guardonades en els XVII Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2020.

Els Premis Basset nasqueren l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, el nostre patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. La seua tasca social i cívica mereix un gest en positiu d’agraïment per tot allò aconseguit i també d’encoratjament per emprendre projectes de futur.

D’igual manera, per altra banda, l’any 2010 sumàvem als premis la Distinció Empar Granell, guardó que naixia amb una doble finalitat: recordar la figura d’aquesta mestra tan estimada i reconèixer la tasca d’aquelles persones o centres educatius que més activament participaven en la celebració anual del Correllengua. Després de deu anys, la Distinció ha anat evolucionant i es consolida ara com un reconeixement al treball en l’àmbit educatiu en tota la seua extensió.

Així doncs, les persones i entitat guardonades en aquesta edició són:

Josep Manuel Andrés Timor
Premi J. B. Basset a la trajectòria en defensa de l’educació pública i en valencià

Ramon Haro Esplugues
Premi J. B. Basset a la trajectòria en la recuperació històrica, cultural i lingüística

Cine Club Utiye
Premi J. B. Basset a l’entitat compromesa amb el cinema i la cultura independent

Pilar Ferrer Igual
Distinció Empar Granell 2020


JOSEP M. ANDRÉS


Alzirenc d’origen, l’any 1985 va arribar a Ontinyent per ser mestre del col·legi públic Lluís Vives, una de les primeres escoles en valencià del nostre país. Més tard passaria al CEIP Martínez Valls, col·legi del qual seria director durant un grapat d’anys. Des de que des de ben jove començara a militar en diverses entitats culturals i polítiques de la Ribera, el compromís amb l’educació pública, amb el País Valencià i amb la nostra llengua ha sigut una constant en la seua trajectòria. Va ser membre dels col·lectius valldalbaidins de renovació pedagògica Balarma i Renovació i és encara hui en dia, tot i haver-se recentment jubilat, membre del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià i d’Escola Valenciana, entitats en les quals ha pres sempre, per un convenciment ferm i profund, diversos càrrecs de responsabilitat.


RAMON HARO

Aquest agullentí és, per mèrits propis, el cronista oficial del seu poble. Ja des de la seua joventut va compaginar el seu treball com a mestre amb la tasca de lluitador pel valencià i recuperador de la cultura popular de la Vall d’Albaida. Col·laborador entre el 1980 i el 2000 de la revista valencianista degana Saó, va ser durant alguns anys membre del seu consell de redacció. Des d’ella reivindicaria la nostra identitat com a poble i la necessitat, també, d’una església en la llengua del país. De la seua faceta com a investigador cal remarcar els seus estudis sobre la història d’Agullent i sobre les seues festes tradicionals, molts d’ells publicats en revistes com l’Almaig o llibres de festes. Amic personal d’Enric Valor, també ha sigut, entre moltes altres coses, recopilador d’antigues rondalles i cançons populars.


CINE CLUB UTIYE

Ara fa dos anys celebrava ni més ni menys que el seu 50é aniversari aquesta històrica associació dedicada a la difusió de la cultura cinematogràfica. Nascuda l’any 1968, han sigut diverses les generacions d’ontinyentines i ontinyentins que bé han passat pels seus òrgans de gestió o que bé han gaudit de les seues innombrables projeccions, activitats i jornades o de les gens menyspreables dèneu edicions de la Mostra de Cinema d’Ontinyent. Amb una programació setmanal sòlida i constant, aquest cineclub sempre ha apostat per oferir en la seua ciutat un cinema de qualitat, fora dels circuits comercials, en versió original o en català. O en altres paraules, com des de l’entitat defineixen, durant les seues més de cinc dècades d’existència «amb els seus precaris recursos ha intentat des del cinema, fer una ciutat més rica i oberta culturalment».


PILAR FERRER


El Col·legi Rural Agrupat Castell de Carbonera, en el seu aulari de Beniatjar, rep, des de fa un grapat d’anys, alumnes no només d’aquest xicotet poble de la Vall d’Albaida, sinó també d’altres poblacions de la nostra comarca i de la comarca veïna de la Costera. Tal cosa és així perquè, gràcies en bona part al seu professorat, aquesta escola ofereix una educació diferent a la convencional, ben arrelada a la natura i al seu entorn social i cultural. Pilar és, segurament, la principal valedora perquè això siga així. Mestra d’infantil per vocació i formada en metodologies pedagògiques alternatives i inclusives, ha sabut imprimir-li un caràcter propi al col·legi del seu poble natal. I ho fa convençuda que els canvis des de l’educació són fonamentals per a una transformació social que busque aconseguir noves realitats més igualitàries.


Apunt informatiu

Com ja us vam anunciar fa algunes setmanes, a conseqüència de la situació causada per la pandèmia, des de la junta comarcal d’ACPV Vall d’Albaida vam considerar que el més adient enguany era no celebrar el tradicional sopar i gala d’entrega dels guardons. Esperem que la situació millore i l’any pròxim puguem celebrar els XVIII Premis Joan Baptista Basset i la Distinció Empar Granell 2021 amb un sopar i gala on, junt amb les persones i entitat guardonades de l’any que ve, també tindran un lloc destacat les premiades de la present edició. Pel moment, esperem que pugueu gaudir de les respectives entrevistes d’enguany, amb entrega de guardons inclosa.
Etiquetes: ACPV Vall d'Albaida

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de